Pamiętam wyjazdy na narty w Alpy. Codziennie widziałem jak przy stoku, ustawiały się kolejki osób do gorącego garnka z aromatycznym naparem, który ogrzewał ich podczas wjazdu na górę. Przygotowałem dla Was 3 ziołowe wariacje, które rozgrzeją i umilą chłodne wieczory.

Vin Brulè Klasyczny

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 125 g cukru
  • 5 goździków
  • skórka z 1 pomarańczy
  • pół cytryny
  • pół jabłka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Do garnka przelej wino wraz ze wszystkimi składnikami, podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały wywar przelej przez sitko o małych oczkach. Jeżeli chcesz, aby Vin Brulè był jeszcze bardziej aromatyczny, odstaw napar na całą noc do lodówki, a na następny dzień podgrzej. Dzięki temu infuzja będzie jeszcze dłuższa.

Ziołowy grzaniec

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina
  • skóra i sok z mandarynki
  • skóra z limonki
  • 125 gr cukru
  • 5 goździków
  • 3 liście laurowe
  • Gałka muszkatołowa
  • Laska wanilii przekrojona na pół
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Do garnka przelej wino wraz ze wszystkimi składnikami, podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały wywar przelej przez sitko o małych oczkach. Jeżeli chcesz, aby Ziołowy Grzaniec był jeszcze bardziej aromatyczny, odstaw napar na całą noc do lodówki.

Cytrusowy biały grzaniec

Składniki:

  • 750 ml białego wina
  • skórka z 1 limonki
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 125 g cukru
  • ziarna kardamonu
  • 5 goździków
  • kawałeczek obranego imbiru

Wykorzystaj przepis z klasycznego Vin Brulè

Przepis przygotował dla was Matteo Brunetti, z urodzenia Włoch z polskim, romantycznym sercem. Finalista 6. edycji programu Masterchef w TVN. W programie tym finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników, a Australię opuszczał z tarczą, po ugotowaniu arcytrudnego dania autorstwa cenionego chefa z Sydney – Guillaume Brahimi. Miłośnik kuchni włoskiej, nie tylko w jej tradycyjnym wydaniu. Absolwent ekonomii na Università degli Studi di Roma Tor Vergata w Rzymie, licencjonowany pilot dronów, zagorzały fan piłki nożnej. Jego przepisy znajdziecie na stronie matteobrunetti.pl oraz na jego social mediach: Facebooku i Instagramie