Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na stronie restaurantweek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę!
Restaurant Week - miłość przez szacunek do jedzenia
Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator akcji.
W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – Kochaj jedzenie. Jak to zrobić?
- Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
- Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
- Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
- Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
- Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
- Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
- Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu
Restraurant Week - 5 lat na fali
Jesienna edycja Restraurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.
Zatem nie pozostaje nam nic innego jak tylko zaprosić Was na 5. edycję Restaurant Week i powiedzieć: Do zobaczenia przy stole!
Restraurant Weeka - szczegóły 5. edycji
- Rezerwacje i lista restauracji: restaurantweek.pl
- Otwarcie rezerwacji: 19.09. 2019
- Festiwal trwa w dniach 16-31.10. 2019