W Walentynki chcemy zrobić piorunujące wrażenie na naszej ukochanej. I choć we Włoszech Walentynki dotyczą głównie par, które niedawno się poznały, to jednak już w Polsce celebrowane są przez zakochanych w sobie, niezależnie od ich stażu i tego, czy są jeszcze przed ślubem, czy już po. Co roku właśnie w Walentynki chcemy zaskoczyć naszą ukochaną jak nigdy wcześniej. Zabieramy ją na kolację od restauracji, romantyczny spacer, zabawny film (lub horror - te tego właśnie dnia są podobno szalenie popularne!) do kina. Ale czy co roku ten scenariusz musi wyglądać tak samo? Może w 2020 powinieneś zaskoczyć ją czymś nowym i zamiast zabierać ją do waszego ulubionego lokalu, sam ugotujesz  w domu coś, co będzie świetnie smakowało, a przy okazji podtrzyma (a może nawet podgrzeje!) temperaturę w waszym związku?

Przy okazji Walentynek podsuwam wam zatem kilka przepisów na dania proste, smaczne, efektowne ale nie wymagające zbyt wiele czasu i energii podczas przygotowania (wiadomo, ten chcemy spożytkować na romantyczne wyznania). Tatar wołowy z ziołami i ten z łososia, spaghetti a’la pesto, tacos z krewetek i słodki tort. Te 5 dań będzie kosztowało cię niewiele pracy, a może zrobić naprawdę oszałamiające wrażenie. Zatem zakasuj rękawy. I do garów!

Ps. W całym tym kuchennym ferworze nie zapomnij o świecach i winie!

Walentynki 2020: co ugotować na dzień zakochanych?

Tatar – szybki w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako przystawka.

Tatar wołowy trzy zioła

Składniki:

  • 180 g polędwicy wołowej siekanej
  • ½ łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 8-10 kropli tabasco
  • 1 łyżka dobrej jakości ketchupu
  • 1 łyżka zblendowanego ogórka kiszonego
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Wykonanie:

W misce wymieszać wszystkie składniki, podać na talerzu. Do tej przystawki świetnie pasuje świeża sałatka lub puree ziemniaczane oraz białe lub różowe wino wytrawne.

Tatar z łososia

Składniki:

  • 150 g fileta z łososia bez ości i skóry
  • sok z cytryny
  • 1 szalotka siekana
  • 2 łyżki oliwy extravirgin
  • 2 łodygi siekanej pietruszki
  • 2 łodygi siekanej bazylii
  • 1 łodyga siekanego szczypioru
  • bardzo dojrzałe awokado

Wykonanie:

Posiekać drobno łososia i wszystkie składniki. Awokado pokroić w średniej wielkości kostki. Wszystkie składniki wymieszkać i polać sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na talerzu w dowolnej formie. Do tatara z łososia świetnie pasuje sałatka oraz frytki czy pieczone małe ziemniaki. Smak uzupełni białe wino.

Spaghetti a’la pesto

Składniki:

  • 200 g spaghetti lub bavette
  • 80 g liści bazylii (około 2 doniczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 40  g orzeszków pinii
  • 120 parmigiano reggiano
  • 50 g pecorino romano
  • 180 g oliwy extravirgin
  • szczypta soli
  • 1 kostka lodu lub 2-3 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Zmieszać wszystkie składniki i zostawić na pół godziny w lodówce. Następnie zblendować je dodając kostki lody lub zimną wodę. Makaron ugotować w wodzie z jedną łyżeczką soli. Makaron musi być al dente, czyli gotujemy krócej o 2-3 minuty niż wskazane na opakowaniu. Po wyjęciu makaronu z garnka zostawić trochę wody, w której był on gotowany. Dodać do makaronu pesto, a jeśli będzie zbyt gęste - dolać wody z makarony. Podawać na talerzu z liściem bazylii.

Tacos z krewetek

Owoce morza, a w tym krewetki to prawdziwe afrodyzjaki dlatego są świetne na kolację we dwoje. Proponuję podać je w formie tacosów. Rada: pomagaj je jeść partnerce, to będzie na pewno miła, niewinna kulinarna zabawa.

Składniki:

  • 300 g krewetek surowych (nie gotowanych)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra virgin
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  chili
  • 4 tacosy
  • 4 plastry szynki parmeńskiej

Guacamole:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sok z cytryny
  • 2 pomidorki

Wykonanie:

Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu plastry szynki aż będą twarde i suche jak czipsy. W misce wymieszać wszystkie składniki do guacamole aż stanie się kremowe. Na osobnej patelni zmieszać oliwę, czosnek, świeży tymianek i chili (bez pestek) i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać obrane ze skorupki krewetki i smażył przez około 1,5 minuty. Na koniec dodać miód, sól oraz pieprz i odłożyć. Do tacosów włożyć najpierw guacamole oraz wbić chipsy z szynki, a następnie dodać krewetki. Udekorować świeżym tymiankiem.

Słodki tort

To jest prosty i szybki w wykonaniu deser dla dwóch osób - efektowny i bardzo smaczny. (W przepisie nie ma wisienki na torcie, ale sam deser z całą pewnością nią będzie!)

Składniki:

Do biszkoptu (forma 9 - 10cm):

  • 50 g mąki
  • 60 g cukru
  • 15 g kakao
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia

Do kremu:

  • 200 g ricotty
  • 80 g serka mascarpone
  • 35 g śmietany 36%
  • 35 g cukru pudru
  • 5 g pieprz różowy
  • 1 laska wanilii

Do dekoracji:

  • 100 g śmietana 36%
  • 50 g cukru
  • 50 g orzechów laskowych siekanych
  • 5 g pieprz różowy
  • owoce leśne
  • świeża mięta

Wykonanie:

Najpierw zrobić biszkopt. Przez 15 minut ubijać mikserem lub robotem kuchennym jajka z cukrem. Dodać do nich mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wszystko przez sitko. Mieszać szpatułką od dołu do góry. Posmarować foremkę masłem, wlać masę i wstawić do pieca nastawione na 175°. Po 35 minutach wyjąć i poczekać do ostudzenia, a następnie pokroić w 3 plastry.

Dalej przejść do robienia kremu. Zmieszać mikserem ricottę, cukier puder i śmietanę. Dodać serek mascarpone, wanilię i pieprz różowy drobno rozmiażdżony. Ubić ponowne. Masę włożyć do rękawa kuchennego i odłożyć do lodówki.

,,W międzyczasie’’ wymieszać orzechy laskowe siekane razem z rozmiażdżonym pieprzem różowym i odłożyć. Ubić śmietanę z cukrem. Na plastry biszkoptu wyłożyć krem i zrobić torcik. Udekorować całą powierzchnię tortu bitą śmietaną i obłożyć torcik miksturą orzechów i pieprzu. Udekorować bitą śmietaną, owocami leśnymi i mięta.