Doświadczenie restauracyjne z dostawą do domu to nie tylko sposób na wprowadzenie zupełnie nowych roślinnych pomysłów do codziennego menu, ale też wymierna pomoc dla restauracji. Właśnie w ten sposób powstała edycja Veganuary popularnej akcji Delivery Week, czyli wydarzenia, które pozwala zamówić uczestnikom dwudaniowy posiłek z wybranej restauracji w stałej cenie 39 złotych.

Obowiązuje jedna zasada – jeśli chcecie zamówić jedzenie, musicie zrobić to z odpowiednim wyprzedzeniem. Codziennie można zamawiać posiłki na następny dzień lub kolejne. Później musicie zaznaczyć, czy wybieracie opcje dostawy czy osobistego odbioru w restauracji i gotowe! Wszystko pod linkiem Delivery Week

Oto 3 restauracje, które naszym zdaniem zasługują na waszą uwagę:

Wrocław | Hala Bistro Monko

Chociaż w Hali Bistro Monko serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni roślinnej. Zwłaszcza, gdy szuka porządnego zestawu lunchowego. Bagietka z jackfruitem w korzenno-kawowym sosie z kolorowym coleslawem, piklami i własnym sojowym majonezem brzmi jak dobry początek dnia. Warto też skusić się na hummus w słoiku z suszonymi pomidorami, rukolą, sosem sezamowym i zatharem z dodatkiem kawy monko. 

Poznań | Szarlotta

Są tutaj fani tradycyjnej polskiej kuchni w wydaniu wege? Jeśli odpowiedź brzmi „tak”, to koniecznie sprawdźcie poznańską Szarlottę. Z restauracji zlokalizowanej przy ul. Świętosławskiej 12 zamówicie m.in. kopytka z batatów z marchewką, sosem pomarańczowo-orzechowym, rukolą i groszkiem cukrowym. Danie główne to zielone pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem i ricottą.

Warszawa | Himalayan Yeti

Nie bez powodu Warszawa uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Jeśli chcesz przyłączyć się do akcji #veganuary, koniecznie pomyśl nad zamówieniem posiłku z Himalayan Yeti. Absolutnym hitem festiwalowego menu jest zielone tajskie curry z warzywami i ryżem basmati. Kolejną mocną pozycją w menu tego miejsca jest Thukpa wege, czyli tradycyjna zupa nepalska z warzywami i makaronem.