Karnawałowe przekąski
Pizzette z ciasta francuskiego
Skladniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 mozzarella
- Sól, pieprz, oliwa
- Opcjonalnie: oregano
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłóż i pokrój wzdłuż na 4 paski, a następnie na kwadraty. Na środek każdego połóż niecałą łyżeczkę passaty pomidorowej oraz mały kawałek mozzarelli. Przypraw solą, pieprzem, oregano i polej odrobiną oliwy. Tak przygotowane pizzę włóż do piekarnika, rozgrzanego na 180 stopni, góra dół. Piecz, aż się zarumienią. Gotowe!
Ciągnące się kuleczki ze smażonej mozzarelli
Skladniki:
- 500 g małych kuleczek mozzarelli
- Mąka
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Sól, pieprz.
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mozzarelle obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Do rondelka wlej olej i rozgrzej do 180 stopni, smaż po 4-5 kulek, do czasu aż będą złote. Wyciągnij i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Faszerowana rolada z mozzarelli
Skladniki:
- 1 mozzarella
- Garść rukoli
- Kilka plastrów szynki parmeńskiej
- ½ pomidora
- Sól, pieprz
- Oliwa
Sposób przygotowania:
Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia oraz wałek. Mozzarellę wrzuć do gorącej wody, dzięki temu po kilku minutach stanie się plastyczna. Następnie umieść ją pomiędzy dwoma pergaminami i rozwałkuj. Zwróć uwagę na to, żeby warstwa nie była ani za cienka, ani za gruba. Odczekaj, aż ostygnie, po czym ułóż na wierzchu rukole, szynkę i cienkie plastry pomidora. Przypraw solą, pieprzem i polej odrobiną oliwy. Tak przygotowaną mozzarelle zroluj i pokrój w średniej grubości plastry. Smacznego!
Karnawałowe drinki
Aperol Spritz – ponadczasowa klasyka
Składniki:
- 1/3 szklanki Aperol
- 1/3 szklanki Prosecco
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- Dodatkowo: lód, plaster pomarańczy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlej płynne składniki, dodaj lód i udekoruj plastrem pomarańczy. Proste i szybkie, smacznego!
Americano – niezawodny i szybki drink
Składniki:
- ½ szklanki Campari
- ½ szklanki czerwonego Vermuth
- Trochę wody gazowanej
Sposób przygotowania:
Wypełnij szklankę pół na pół, Campari i czerwonym Vermuthem. Wlej odrobinę wody gazowanej i gotowe!
Słynne Martini
Składniki:
- 60 ml ginu
- 10 ml białego Vermut
- lód
- Do dekoracji: oliwka albo skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Płynne składniki wymieszaj z lodem, aby się schłodziły. Wyjmij lód i przelej do szklanek, dekorując nadzianą na wykałaczkę oliwką albo skórką z cytryny.
Przepisy przygotował dla was Matteo Brunetti, z urodzenia Włoch z polskim, romantycznym sercem. Finalista 6. edycji programu Masterchef w TVN. W programie tym finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników, a Australię opuszczał z tarczą, po ugotowaniu arcytrudnego dania autorstwa cenionego chefa z Sydney – Guillaume Brahimi. Miłośnik kuchni włoskiej, nie tylko w jej tradycyjnym wydaniu. Absolwent ekonomii na Università degli Studi di Roma Tor Vergata w Rzymie, licencjonowany pilot dronów, zagorzały fan piłki nożnej. Jego przepisy znajdziecie na stronie matteobrunetti.pl oraz na jego social mediach: Facebooku i Instagramie.