Karnawałowe przekąski

Pizzette z ciasta francuskiego

Skladniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 mozzarella
  • Sól, pieprz, oliwa
  • Opcjonalnie: oregano

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój wzdłuż na 4 paski, a następnie na kwadraty. Na środek każdego połóż niecałą łyżeczkę passaty pomidorowej oraz mały kawałek mozzarelli. Przypraw solą, pieprzem, oregano i polej odrobiną oliwy. Tak przygotowane pizzę włóż do piekarnika, rozgrzanego na 180 stopni, góra dół. Piecz, aż się zarumienią. Gotowe!

Ciągnące się kuleczki ze smażonej mozzarelli

Skladniki:

  • 500 g małych kuleczek mozzarelli
  • Mąka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz.
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mozzarelle obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Do rondelka wlej olej i rozgrzej do 180 stopni, smaż po 4-5 kulek, do czasu aż będą złote. Wyciągnij i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Faszerowana rolada z mozzarelli

Skladniki:

  • 1 mozzarella
  • Garść rukoli
  • Kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • ½ pomidora
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia oraz wałek. Mozzarellę wrzuć do gorącej wody, dzięki temu po kilku minutach stanie się plastyczna. Następnie umieść ją pomiędzy dwoma pergaminami i rozwałkuj. Zwróć uwagę na to, żeby warstwa nie była ani za cienka, ani za gruba. Odczekaj, aż ostygnie, po czym ułóż na wierzchu rukole, szynkę i cienkie plastry pomidora. Przypraw solą, pieprzem i polej odrobiną oliwy. Tak przygotowaną mozzarelle zroluj i pokrój w średniej grubości plastry. Smacznego!

Karnawałowe drinki

Aperol Spritz – ponadczasowa klasyka

Składniki:

  • 1/3 szklanki Aperol
  • 1/3 szklanki Prosecco
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • Dodatkowo: lód, plaster pomarańczy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do szklanki wlej płynne składniki, dodaj lód i udekoruj plastrem pomarańczy. Proste i szybkie, smacznego!

Americano – niezawodny i szybki drink

Składniki:

  • ½  szklanki Campari
  • ½  szklanki czerwonego Vermuth
  • Trochę wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Wypełnij szklankę pół na pół, Campari i czerwonym Vermuthem. Wlej odrobinę wody gazowanej i gotowe!

Słynne Martini

Składniki:

  • 60 ml ginu
  • 10 ml białego Vermut
  • lód
  • Do dekoracji: oliwka albo skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Płynne składniki wymieszaj z lodem, aby się schłodziły. Wyjmij lód i przelej do szklanek, dekorując nadzianą na wykałaczkę oliwką albo skórką z cytryny.

Przepisy przygotował dla was Matteo Brunetti, z urodzenia Włoch z polskim, romantycznym sercem. Finalista 6. edycji programu Masterchef w TVN. W programie tym finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników, a Australię opuszczał z tarczą, po ugotowaniu arcytrudnego dania autorstwa cenionego chefa z Sydney – Guillaume Brahimi. Miłośnik kuchni włoskiej, nie tylko w jej tradycyjnym wydaniu. Absolwent ekonomii na Università degli Studi di Roma Tor Vergata w Rzymie, licencjonowany pilot dronów, zagorzały fan piłki nożnej. Jego przepisy znajdziecie na stronie matteobrunetti.pl oraz na jego social mediach: Facebooku i Instagramie