Sosy do grilla kupione w sklepie to pewne ryzyko. Po pierwsze, nie zawsze są smaczne, a po drugie - skład tych produktów często pozostawia wiele do życzenia pod względem zdrowotnym. Zatem dlaczego nie zrobić sosu samodzielnie? Proces wykonania jest bardzo łatwy, a o smaku i składnikach decydujemy my. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na smaczne i proste w przyrządzeniu sosy do grilla.

Uniwersalne sosy do mięs z grilla – przepisy

Zapraszając znajomych nie zawsze wiesz, jakie mają preferencje smakowe. Nie wszyscy muszą przecież lubić pikantne potrawy lub te, które mają intensywny smak i zapach. Dlatego warto przygotować sos, który będzie pasował niemal każdemu. Oto bezpieczne przepisy na uniwersalne sosy do mięs z grilla.

Sos do grilla „Wiosenna przyjemność”

Składniki:

•    250 ml śmietany 30%,
•    100 ml jogurtu greckiego,
•    szczypta cukru,
•    szczypta soli ziołowej,
•    szczypta pieprzu,
•    ząbek czosnku,
•    pęczek kopru,
•    4-5 ziaren kolendry,
•    skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Należy połączyć jogurt ze śmietaną. Następnie posiekać pęczek kopru, zmielić drobno ziarna kolendry i przecisnąć przez prasę czosnek. Na koniec zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub limonki. Dodać przyprawy i wszystkie składniki razem wymieszać. Ten sos idealnie sprawdzi się w połączeniu z pikantnymi skrzydełkami lub szaszłykami.

Sos do grilla w stylu tatarskim

Składniki: 
•    30 ml śmietany 30%,
•    4 łyżki majonezu,
•    5-6 grzybków marynowanych,
•    szczypta pieprzu,
•    2 szczypty soli,
•    5 ogórków kwaszonych,
•    natka pietruszki,
•    2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
•    pół łyżeczki ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Majonez, śmietanę i musztardę połączyć i wymieszać. Ogórki oraz grzybki marynowane bardzo drobno pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać. Następnym krokiem będzie dodanie przypraw i wymieszanie wszystkich składników. Jeżeli ktoś preferuje kuchnię niskokaloryczną lub jest na diecie, wówczas zamiast majonezu można zamiennie użyć jogurtu naturalnego. Ta wersja sosu tatarskiego rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami w mundurkach.

Sos na grilla serowy

Składniki:

•    70 g sera camembert,
•    200 ml jogurtu greckiego,
•    szczypta soli,
•    szczypta pieprzu,
•    pół łyżeczki tymianku,
•    łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Na samym początku wato rozgnieść ser i dodać od razu jogurt typu greckiego, aby później łatwiej było go zblendować. Gdy już to zrobiliśmy i powstał krem dodajemy oliwy z oliwek i mieszamy tak długo, aby równomiernie połączyła się z sosem. Na koniec pozostaje tylko dodać przyprawy.  Ta serowa propozycja bardzo dobrze komponuje się z sałatkami lub grillowaną piersią z kurczaka.

Pikantne sosy do karkówki z grilla – przepisy

Jest grono wyznawców zasady, że jedzenie musi być pikantne. Świetną opcją dla takich osób są ostre sosy. Gdy mięso z grilla, bądź sałatka nie są odpowiednio przyprawione, z pomocą nadchodzą sosy pełne papryczek chilli lub pieprzu. Mamy tu kilka propozycji dla tych, u których pojawia się uśmiech na twarzy jak tylko poczują lekkie pieczenie na języku.

Sos do grilla o intrygującej nazwie „piekło”

Składniki:

•    3 czerwone papryczki chili,
•    2 ząbki czosnku,
•    szczypta soli,
•    2 szczypty pieprzu,
•    2 łyżeczki oliwy z oliwek,
•    4 listki kolendry,
•    75 ml przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności trzeba pozbyć się ziaren z papryczek. Gdy są już oczyszczone można je pokroić, a następnie posiekać czosnek. Co dalej? Dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i przecież pomidorowy, aby później wszystko zmiksować na gładki krem. Gdy już sos uzyska odpowiednią konsystencję, musimy go przelać do garnka i gotować do momentu, aż zgęstnieje. Do ostudzonego sosu dodajemy drobno posiekane liście kolendry, które dodadzą wspaniałego zapachu. Sos pasuje do wielu rodzajów mięs, a także znakomicie sprawdzi się jako dip do nachosów i uprzyjemni wieczór filmowy ze znajomymi gdyby okazało się, że pogoda nie sprzyja organizowaniu grilla.

Sos na grilla „słodki płomień”

Składniki:

•    pół cebuli,
•    50 ml przecieru pomidorowego,
•    2 puszki pomidorów konserwowych,
•    3 ząbki czosnku,
•    2 łyżeczki miodu,
•    szczypta soli,
•    szczypta pieprzu,
•    4 łyżeczki soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek pokroić, następnie wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i zblendować na gładką masę. Po otrzymaniu masy gotować ją około pięciu minut. Gdy sos ostygnie należy schować go do lodówki.

Uwaga: dobrze jest zrobić go sos kilka dni przed podaniem, wtedy będzie smakował jeszcze lepiej. Jest idealną opcją na grilla, jak również do tostów na śniadanie.

Argentyńskie tango

Składniki:

•    zielona papryczka chili,
•    3-4 gałązki oregano,
•    pęczek kolendry,
•    cebula szalotka,
•    50 ml soku z limonki,
•    5 łyżek octu winnego,
•    4 ząbki czosnku,
•    2 szczypty soli,
•    2 szczypty pieprzu ziołowego,
•    150 ml oliwy z oliwek,
•    natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Oregano, kolendrę i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone chili i szalotkę. Przeciskamy przez prasę czosnek i mieszamy wszystkie składniki razem.

Ten sos jest bardzo dobrym uzupełnieniem dla grillowanych ryb, choć tortille z grilla z kurczakiem też będą pyszne z naszym sosem.

Czosnkowe sosy na grilla – przepis

Męski letni wieczór z meczem i grillem w tle to idealne warunki, aby na stole pojawił się sos czosnkowy. Niezależnie gdzie, z kim i w jakich okolicznościach - bardzo często towarzyszy nam „coś czosnkowego”. Wiele osób twierdzi, że nie, ale większość uwielbia sosy czosnkowe. Nie można zapomnieć jak zdrowe jest to warzywo i jak wiele walorów poza smakowymi posiada. Co ciekawe, widnieje ono również na liście afrodyzjaków. Poniżej nasze propozycje na sosy czosnkowe.

Sos jak w pizzerii

Składniki:

•    3 łyżki majonezu,
•    3-4 ząbki czosnku,
•    5 łyżek jogurtu naturalnego,
•    szczypta soli,
•    szczypta pieprzu,
•    majeranek.

Sposób przygotowania:

Często wybierając się do pizzerii zachwycamy się miejscowym sosem czosnkowym, nie zdając sobie sprawy jak banalne jest jego wykonanie. Kolejnym atutem wykonania takiego sosu w domu jest fakt, że możemy go ulepszać wedle upodobań naszych kubków smakowych. W tym przypadku wystarczy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać czosnek i wymieszać z pozostałymi składnikami. Idealny do potraw z grilla.

„Pieczona główka”

Składniki:

•    4 łyżki majonezu,
•    2 łyżki jogurtu naturalnego,
•    łyżka oliwy z oliwek,
•    cała główka czosnku,
•    2 szczypty soli,
•    kilka ziaren kolorowego pieprzu,
•    łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Główkę czosnku bez obierania posolić i polać oliwą. Następnie zawinąć w folię aluminiową i wrzucić na rozgrzanego grilla. Piec około godziny, aż czosnek stanie się bardzo miękki. Po wyciągnięciu z folii obrać z łupin i rozgnieść na miazgę. Czosnek, sok z cytryny, majonez i jogurt wymieszać. Pieprz zmielić w młynku lub roztłuc młoteczkiem pod ścierką. Tak przygotowanym pieprzem i szczyptą soli doprawić sos.

Wegański sos na grilla – przepis

Ludzie stosujący czasowe wegańskie diety lub ci którzy weganami są już od dawna, w restauracjach, bądź na imprezach, gdzie pojawia się jedzenie często unikają różnego rodzaju sosów. Dlaczego? Ponieważ nie znają składników i boją się, że złamią swoje postanowienie dotyczące diety. Specjalnie dla nich poniżej przedstawiamy świetny wegański sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach i będzie pasował do większości dań, np. z grilla.

Składniki:

•    3 ząbki czosnku,
•    2 małe papryczki chili,
•    łyżeczka kminu,
•    czerwona cebula,
•    pół szklanki listków kolendry,
•    korzeń imbiru,
•    2 łyżki oliwy z oliwek,
•    4 łyżki masła orzechowego,
•    3 łyżki cukru trzcinowego,
•    2 łyżki octu ryżowego,
•    pół szklanki wody,
•    szklanka mleka kokosowego,
•    2 szczypty soli,
•    szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Czosnek, chili, cebulę, kmin, imbir i kolendrę posiekać i zblendować na pastę. Oliwę rozgrzać w małym garnku i dodać do niej wcześniej zmiksowaną masę. Podsmażać chwilę, aż zapach stanie się intensywny. Następnie dodać resztę składników i gotować do momentu, gdy całość będzie jednolitej konsystencji. Sos będzie idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw. Świetnie również uzupełni smak sałatki na grillu.

Jeżeli chodzi o kuchnie, a tym bardziej o przygotowywanie sosów to tylko wyobraźnia może nas ograniczać. Odpowiednio dobrane składniki i częste próby smaku mogą przyczynić się do jeszcze lepszej uczty grillowej. Niezależnie czy mówimy o mięsach, sałatach czy grillowanych warzywach to fajnie mieć coś na stole, co podkreśli smakowo nasz posiłek. Zatem życzymy udanego sezony i wielu smacznych imprez pod gołym niebem. Smacznego!

ZOBACZ: Mięso na grilla: jakie wybrać i które jest najlepsze? Podpowiadamy, jak zorganizować męskie barbecue party

CZYTAJ TEŻ: Skoro mamy sezon grillowy, to pora na... wino! Tylko jakie?

WIĘCEJ: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: Barbecue italiano, czyli marynaty na grilla we włoskim stylu [PRZEPISY]