W listopadzie na sklepowych półkach pojawi się wyjątkowa linia Smaków Przyjemności od Soplicy. Każdy z trzech wariantów to wyrafinowana, harmonijnie zbalansowana kompozycja – aksamitne połączenie ulubionych smaków z wyśmienitą czekoladą lub złocistym karmelem. Nowych rodzajów Soplicy można próbować na wiele sposobów: tradycyjnie w kieliszku, jako dodatek do aromatycznej kawy czy wyśmienitych deserów, ale też jako jeden z elementów koktajli. Właśnie dlatego postanowiliśmy podpowiedzieć wam kilka sprawdzonych przepisów na drinki. 

Migdałowa rozkosz

To świetna propozycja dla wszystkich osób poszukujących prawdziwie zimowego drinka. Połączenie „Migdała w Karmelu" z pianką z białka jajka, syropem cukrowym i orzeźwiającym sokiem z cytryny doskonale sprawdzi się jako dopełnienie zimowego wieczoru ze znajomymi. Pamiętajcie, że proporcje z naszych przepisów można zmieniać. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie skorzystać z większej ilości trunku. 

 

Składniki:

  • 45 ml Soplicy o smaku Migdała w Karmelu 
  • 30 ml świeżego soku cytrynowego
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 35 ml Soplicy Szlachetnej
  • 1/2 białka jajka kurzego

 

Wszystkie składniki wlać do shakera lub słoika i mocno wstrząsać przez 15 sekund. Dodać kostki lodu i ponownie mocno wstrząsać koktajl przez 15 sekund. Przelać do niskiej szklanki wypełnionej kostkami lodu. Udekorować skórką z cytryny. 

Tonic espresso z Soplicowa

Ten przepis powstał specjalnie z myślą o miłośnikach kawy. Jeśli nigdy nie próbowaliście połączenia „czarnego naparu" z tonikiem, tracicie bardzo wiele. Te dwa składniki idealnie ze sobą współgrają i tworzą orzeźwiający napój o wyrazistym smaku. My proponujemy dodać do niego 30 ml Soplicy o smaku „Wiśni w Czekoladzie". Ten składnik doda koktajlowi trochę głębi i sprawi, że nie będziecie mieli ochoty wypuszczać szklanki z ręki. 

Składniki:

  • 180 ml toniku
  • 30 ml kawy espresso
  • 30 ml Soplicy o smaku Wiśni w Czekoladzie

 

Do szklanki wypełnionej lodem wlać tonik. Delikatnie wlać porcję espresso, dodać Soplicę o smaku Wiśni w Czekoladzie. 

Orzech w kawie

Jeśli lubicie orzechowe smaki, koniecznie musicie spróbować tego koktajlu. Kojarzony ze słodkimi smakami orzech gra tutaj pierwsze (choć nieco bardziej wytrawne) skrzypce. Wielką zaletą tego koktajlu jest też prostota jego przygotowania. Wystarczy odmierzyć składniki i połączyć je w shakerze. Jednak każdy prawdziwy barman potwierdzi wam złotą zasadę, że kluczem jest odpowiednie połączenie składników. 

Składniki:

  • 45 ml Soplicy o smaku Orzecha w Czekoladzie
  • 30 ml Soplicy Szlachetnej
  • 30 ml kawy espresso
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 5 kostek lodu

 

Składniki wlać do shakera lub słoika i dodać kostki lodu. Mocno wstrząsać przez 15 sekund. Przelać do schłodzonego kieliszka.