Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w wydarzeniu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!

NOCNY PORTIER - LUBLIN: Koktajl Mango Kong

Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.

Składniki:

● 40 ml Captain Morgan White Rum

● 40 ml kordiału mango-limonka

● 8 listków bazyli.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem. Dekorujemy szczytem bazyli.

ZEST - RZESZÓW: Koktajl Violet

Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu biały rum i wino musujące.

Składniki:

● 40ml Captain Morgan White (infuzowany herbatą Butterfly Pea Tea)

● 20ml likieru kokosowego

● 20ml soku z limonki

● 10ml syropu violet (monin)

● 10ml syropu coco (monin)

● Top up - wytrawne wino musujące lub gazowane

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.

INFUZ: Na 500ml białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.

LAS - WARSZAWA: Koktajl Burgund

Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!

Składniki na koktajl:

● 40 ml Bulleit Bourbon

● 10 ml likieru fiołkowego

● 10 ml soku z limonki

● 50 ml syropu porzeczkowego

Składniki na syrop porzeczkowy:

● 500 g czarnej porzeczki

● 200 g cukru

● 500 ml wody

● 10 g cukru fiołkowego

● skórka z grapefruita

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznania.