Po to, aby docenić smak szparagów, należy korzystać z prostych przepisów oraz dobrze doprawić warzywo przyprawami, które znajdziemy w każdej kuchni. A będą to standardowe: pieprz, sól i oliwa. Według mnie to właśnie ten ostatni dodatek wzbogaca smak szparagów, dodając im świeżości i owocowości. A co istotne - oliwa z oliwek też jest bardzo zdrowa!

Skoro sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, przygotowałem dla was moje 3 ulubione przepisy na szparagi. Te receptury są szybkie, zdrowe i niezwodne. A przecież w męskim gotowaniu o to właśnie chodzi!  

SZPARAGI W CIEŚCIE

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • słodka papryka
  • czarnuszka, lub mak
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć szparagi pod wodą i obciąć biała część. Gotować warzywo w osolonej, wrzącej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągnąć je i poczekać aż ostygną. Posmarować ciasto francuskie rozbitym żółtkiem, posypać solą, pieprzem, papryką i czarnuszką. Tak przygotowane ciasto pokroić w cienkie, 1-centymerowe paski, którymi owiniemy szparagi. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

MAKARON ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 100 g boczku
  • 50 g oliwy
  • 500 g szparagów
  • 2 małe cebule szalotki
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wodę na makaron w dużym garnku wstawić na dużym ogniu. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć na średnim ogniu boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Szparagi dobrze umyć i obciąć białą część. Obciąć także główki i odłożyć je na później. Nogi szparagów kroimy na małe kawałki, ok. 1 cm. Kiedy woda na makaron nie zagotuje, solimy ją i wrzucamy do niej kawałki szparagów na 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy je i dodajemy do usmażonego boczku. Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente (czyli 1-2 minuty mniej niż wskazano na opakowaniu).  Na patelnię dodajemy także główki szparagów i drobno posiekaną szalotkę. Wszystko podsmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Dolać 1 chochlę wody z gotującego się makaronu.Odcedzić makaron, przełożyć go na patelnię, wymieszać wszystko razem i dodać odrobinę oliwy oraz parmezan. Wyłożyć na talerz.

ZUPA KREM Z SZPARAGÓW

Składniki:

  • 800 g szparagów
  • 300 g ziemniaków
  • 1 l wody
  • 250 g śmietany 30%
  • 200 g białego wina
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Umyć szparagi w zimnej wodzie i odkroić białą część. Odkroić też główki i odłożyć je. Resztę szparagów pokroić na małe, ok 1-centymetrowe kawałki. Pokroić szalotkę w paski. W małej ilości osolonej wody gotować główki szparagów przez 3 minuty i odłożyć je do ostygnięcia. Na dużej patelni podsmażyć szalotkę na oliwie, szparagi i obrane oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dolać białe wino i poczekać, aż odparuje alkohol. Dolać wodę i gotować 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać śmietanę i gotować następne 10 minut na średnim ogniu. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatową oraz słodką papryką do smaku. Przełożyć do miski, dodać masło i zblendować na gładką masę. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę gorącej wody. Podawać w misach, udekorowane posiekanym szczypiorkiem i ugotowanymi główkami szparagów. Buon appetito!

ZOBACZ: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: chleb w trzech odsłonach [PRZEPISY]

CZYTAJ TEŻ: Foodpairing, czyli sztuka łączenie smaków z… polską wódką

W TYM CYKLU: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: śniadanie we włoskim stylu [PRZEPISY]