Po to, aby docenić smak szparagów, należy korzystać z prostych przepisów oraz dobrze doprawić warzywo przyprawami, które znajdziemy w każdej kuchni. A będą to standardowe: pieprz, sól i oliwa. Według mnie to właśnie ten ostatni dodatek wzbogaca smak szparagów, dodając im świeżości i owocowości. A co istotne - oliwa z oliwek też jest bardzo zdrowa!
Skoro sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, przygotowałem dla was moje 3 ulubione przepisy na szparagi. Te receptury są szybkie, zdrowe i niezwodne. A przecież w męskim gotowaniu o to właśnie chodzi!
SZPARAGI W CIEŚCIE
Składniki:
- 500 g szparagów
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- słodka papryka
- czarnuszka, lub mak
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć szparagi pod wodą i obciąć biała część. Gotować warzywo w osolonej, wrzącej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągnąć je i poczekać aż ostygną. Posmarować ciasto francuskie rozbitym żółtkiem, posypać solą, pieprzem, papryką i czarnuszką. Tak przygotowane ciasto pokroić w cienkie, 1-centymerowe paski, którymi owiniemy szparagi. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
MAKARON ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM
Składniki:
- 300 g makaronu
- 100 g boczku
- 50 g oliwy
- 500 g szparagów
- 2 małe cebule szalotki
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wodę na makaron w dużym garnku wstawić na dużym ogniu. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć na średnim ogniu boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Szparagi dobrze umyć i obciąć białą część. Obciąć także główki i odłożyć je na później. Nogi szparagów kroimy na małe kawałki, ok. 1 cm. Kiedy woda na makaron nie zagotuje, solimy ją i wrzucamy do niej kawałki szparagów na 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy je i dodajemy do usmażonego boczku. Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente (czyli 1-2 minuty mniej niż wskazano na opakowaniu). Na patelnię dodajemy także główki szparagów i drobno posiekaną szalotkę. Wszystko podsmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Dolać 1 chochlę wody z gotującego się makaronu.Odcedzić makaron, przełożyć go na patelnię, wymieszać wszystko razem i dodać odrobinę oliwy oraz parmezan. Wyłożyć na talerz.
ZUPA KREM Z SZPARAGÓW
Składniki:
- 800 g szparagów
- 300 g ziemniaków
- 1 l wody
- 250 g śmietany 30%
- 200 g białego wina
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy
- szczypiorek
- 1 szalotka
- sól, pieprz
- słodka papryka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Umyć szparagi w zimnej wodzie i odkroić białą część. Odkroić też główki i odłożyć je. Resztę szparagów pokroić na małe, ok 1-centymetrowe kawałki. Pokroić szalotkę w paski. W małej ilości osolonej wody gotować główki szparagów przez 3 minuty i odłożyć je do ostygnięcia. Na dużej patelni podsmażyć szalotkę na oliwie, szparagi i obrane oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dolać białe wino i poczekać, aż odparuje alkohol. Dolać wodę i gotować 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać śmietanę i gotować następne 10 minut na średnim ogniu. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatową oraz słodką papryką do smaku. Przełożyć do miski, dodać masło i zblendować na gładką masę. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę gorącej wody. Podawać w misach, udekorowane posiekanym szczypiorkiem i ugotowanymi główkami szparagów. Buon appetito!
ZOBACZ: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: chleb w trzech odsłonach [PRZEPISY]
CZYTAJ TEŻ: Foodpairing, czyli sztuka łączenie smaków z… polską wódką
W TYM CYKLU: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: śniadanie we włoskim stylu [PRZEPISY]