Pierwszy posiłek dnia w słonecznej Italii to najczęściej takie „dania” jak słynne cornetto nadziewane kremami lub marmoladami, bomba con la crema, ciabella zucherata, cannolo… Ślinka cieknie na samą myśl. Choć jak widzicie, włoskie rozumienie śniadania ma niezbyt wiele wspólnego z tym, z czym typowe śniadanie kojarzy się w Polsce. Rodowity Włoch zaraz po przebudzeniu nie sięgnie po jajka, twarogi, sałatki, pasty czy ryby. Nie. Typowy Włoch w porze śniadaniowej sięgnie po coś, co w Polsce kojarzy się raczej z podwieczorkową przekąską. No i kawę. Ta jest podstawą każdego włoskiego śniadania.  

Jeśli bowiem chodzi o kawę, ta jest kluczem do dobrego nastroju na resztę dnia. Nie ma znaczenia, czy jest to macchiato, doppio, espresso al vetro, espresso macchiano zuccherato, non zuccherato czy espresso ridotto. Każdy Włoch ma swoją ulubioną i chce, aby była przygotowana jak należy. Już od samego rana.

Żebyście mogli zrozumieć, dlaczego Włosi tak bardzo kochają słodkie śniadania, zabiorę Was w krótką kulinarną podróż po najpopularniejszych porannych przekąskach Półwyspu Apenińskiego. Gotowi? No to buon appetito!  

Śniadanie we włoskim stylu: cornetto

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej 500
  • 250 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 50 g śmietany 30%
  • 10 g świeżych drożdży lub 3 suchych
  • 12 g soli (ok. 3 łyżeczki)
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 2 żółtka i 2 łyżki mleka do smarowania

PRZYGOTOWANIE:

Dobrze wymieszać mąkę z drożdżami i wodą, aż zacznie powstawać masa przypominająca konsystencją ciasto. Dodać śmietanę, sól i cukier. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie zwięzłe i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2 godziny. 

CZYTAJ TEŻ: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: chleb w trzech odsłonach

Po upływie tego czasu wyciągnąć ciasto, lekko obsypać mąką i rozwałkować do stworzenia prostokąta. Następnie posypać masło mąką i również rozwałkować tak, żeby miało ok 0,5 cm grubości. Rozwałkowane masło położyć na środku ciasta i przykryć je pozostałą masą, jeszcze raz delikatnie rozwałkować, przykryć folią i odłożyć do lodówki na 15 minut. Cały proces powtórzyć 2-3 razy. Dzięki temu ciasto połączy się z masłem. Na końcu rozwałkowujemy powstałą masę, aby była cienka, kroimy w trójkąty, które zwijamy w rogaliki. Powstałe rogaliki smarujemy roztrzepanymi z mlekiem żółtkami i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Śniadanie we włoskim stylu: espresso w kawiarce moka

SKŁADNIKI:

  • ulubiona, świeżo zmielona kawa
  • woda
  • kawiarka Moka

PRZYGOTOWANIE:

Kawiarka Moka składa się z 3 części: zbiornika na wodę, miejsca na kawę oraz pojemnika, do którego wpływa gorący napar. W celu zrobienia idealnego espresso w domu, napełniamy zbiornik na wodę kawiarki, aż do zaworu (mała wypustka). Przykrywamy zbiornik środkową częścią ze zmieloną kawą (najlepiej z górką). Nie ubijamy. Kawa sama ukształtuje się po zamknięciu kawiarki. Stawiamy kawiarkę na kuchence i delikatnie, powoli podgrzewamy. Klapę kawiarki zostawiamy otwartą i czekamy, aż gorący napój będzie wypływał. Kiedy, pod koniec gotowania, kawa buzuje i pryska, to znak, żeby zdjąć kawiarkę z palnika. Po przyrządzeniu napoju, mieszamy go dobrze i przelewamy do filiżanek.

Śniadanie we włoskim stylu: ciambella fritta con zucchero (włoski pączek z dziurką)

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • 5 g świeżych drożdży lub 1,6 g suchych
  • 30 g cukru (ok. 2 łyżki)
  • 4 g soli (ok. 1 łyżeczka)
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • skórka z połowy pomarańcza
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 l oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszać ze sobą mąkę, drożdże, cukier oraz skórki z cytrusów. Ugniatając powoli dodajemy wodę, mleko i masło. Na sam koniec dodajemy sól i wyrabiamy, aż konsystencja będzie gładka, a masa nie będzie przyklejać się do rąk. Powstałe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 2 cm i wycinamy szklanką kółka i środek. Wykrojone formy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. 

Rozgrzewamy olej w garnku i bardzo delikatnie wrzucamy pączki, uważając żeby się ze sobą nie skleiły. Obracamy tak, żeby z obu stron miały złoty kolor. Po usmażeniu obtaczamy ciambelle w białym cukrze tak, aby się przylepił. Pączki można także piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniu przez ok. 10-15 minut.