Przy okazji rozpoczynającego się właśnie nieśmiało sezonu truskawkowego (pierwsze truskawki kupie już na targach, bazarach, przy drogach i w niektórych sklepach), zachęcam was do wykonania małego eksperymentu. Spróbujcie do paru truskawek dodać kilka kropli soku z cytryny, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Wyjdzie z tego prawdziwa rewelacja! Żeby dodatkowo zachęcić do jedzenia tych owoców, zdradzę wam pewną ciekawostkę. Truskawki, oprócz niezastąpionych właściwości smakowych, mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego. Jak zatem widać, mają one nie tylko właściwości smakowe, lecz także pielęgnacyjne i „miłosnogenne”. Od stuleci uważane są bowiem za jeden z najbardziej skutecznych afrodyzjaków.

Na tym polu szczególnie dobrze komponują się z bitą śmietaną, z szampanem, a w połączeniu z innymi owocami - w sumie z czymkolwiek ich nie podasz, truskawki zawsze, ale to zawsze będą smakować wybornie. Na samym smaku ich rola się jednak nie kończy. Truskawki to owoce znane z dużej ilości cynku, czyli pierwiastka, który w istotny sposób wpływa na podniesienie męskiego libido. Jeśli masz zatem wobec niego nieco konkretne plany, koniecznie zaopatrz się właśnie w truskawki. Najlepiej w zestawie z czekoladą.

Co zaś do ich wartości zdrowotnych to warto pamiętać, że truskawki ą bogatym źródłem potasu, magnezu i witaminy B, a co za tym idzie dają siłę – nie tylko do miłosnych igraszek, ale także do powrotu do formy po izolacyjnym lenistwie w domu. Jak je zatem serwować, żeby smakowały jak nigdy wcześniej? Z czym podawać i komponować? Tym razem mam dla was trzy słodkie i łatwe przepisy! W męskim i włoskim stylu. Najlepiej, żebyś wypróbował je już na początku sezonu. Ten bowiem kończy się równie niespodziewania jak się zaczyna. I przy polskiej pogodzie trwa zalewnie dwa - trzy tygodnie. A zatem do dzieła. I buon appetito! 

SEMIFREDDO TRUSKAWKOWE

Składniki:

  • białko z 2 jajek
  • 150 g cukru
  • 30 g wody
  • 300 g truskawek
  • 200 g śmietanki 36%

Przygotowanie:

Truskawki dobrze wymyć i obciąć szypułki. Zblendować i przelać przez sito. Odłożyć ok. 4 łyżek z masy do późniejszej dekoracji. Do rondelka wsypać cukier i wodę, podgrzać na niewielkim ogniu do momentu aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie, w innej misce ubijamy białka i powoli dodajemy do nich syrop cukrowy. Uważajmy przy tym, żeby dodawany płyn nie dotknął bezpośrednio miksera i miski. Kiedy masa będzie biała i błyszcząca, dodajemy truskawki i mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ubijamy śmietankę i dodajemy do reszty. Mieszamy wszystko i przekładamy do naczynia, które odkładamy do zamrażalki na 8-10 godzin. Po upływie tego czasu, wyciągamy semifreddo i dekorujemy odłożoną wcześniej masą truskawkową. Jeżeli chcemy, aby nasz deser był bardziej orzeźwiający, możemy dodać kilka listków mięty. Semifreddo można trzymać w zamrażalce ok. 1 miesiąca.

TIRAMISU TRUSKAWKOWE BEZ JAJEK

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 8-10 biszkoptów savoiardi
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%

Przygotowanie:

Umyć truskawki i obciąć szypułki. Zostawić 6 owoców do dekoracji, resztę zblendować razem z sokiem z cytryny i 30 g cukru pudru. W oddzielnej misce ubić śmietankę, dodając powoli pozostały cukier puder. Do powstałej masy dodajemy też mascarpone, delikatnie mieszając, aby krem był puszysty. Na dnie pucharków kładziemy trochę kremu, układamy na nich biszkopty namoczone w zblendowanych truskawkach. Na ciastkach układamy pokrojone w plastry truskawki i drugą warstwę kremu. Wierzch ozdobić można dodatkowo owocami. Tiramisu najlepiej smakuje wtedy, kiedy jeszcze na 2 godziny przełożymy je do lodówki.

DŻEM TRUSKAWKOWY Z 3 PRODUKTÓW

Składniki (do około 400g dżemu):

  • 500 g truskawek
  • 140 g cukru
  • 50 g soku z cytryny

Przygotowanie:

Umyć truskawki i obciąć szypułki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać, aż kryształki cukru nie będą widoczne. Przykryć garnek i pozostawić na minumum 7, a maksimum 12 godzin. Po tym czasie garnek stawiamy na palniku i gotujemy przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej zmierzyć termometrem kiedy temperatura osiągnie 108 stopni. Wtedy zdejmujemy garnek ognia i przekładamy masę do wcześniej wyparzonego słoika. 

---------

Matteo Brunetti - z urodzenia Włoch z polskim, romantycznym sercem. Finalista 6. edycji programu Masterchef w TVN. W programie tym finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników, a Australię opuszczał z tarczą, po ugotowaniu arcytrudnego dania autorstwa cenionego chefa z Sydney – Guillaume Brahimi. Miłośnik kuchni włoskiej, nie tylko w jej tradycyjnym wydaniu. Absolwent ekonomii na Università degli Studi di Roma Tor Vergata w Rzymie, licencjonowany pilot dronów, zagorzały fan piłki nożnej. Jego przepisy znajdziecie na stronie matteobrunetti.pl oraz na jego social mediach: Facebooku i Instagramie

fot. Yaniv Israel

ZOBACZ TEŻ: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: śniadanie we włoskim stylu

CZYTAJ WIĘCEJ:  Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: chleb w trzech odsłonach

INNE PRZEPISY MATTEO: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: Szparagi na trzy sposoby