Sałatki w pewnym sensie przypominają kanapki. Nieważne, co do nich włożymy i tak wszystkim będzie smakowało. Dlatego warto czasem wyjść ze schematów i zaszaleć tworząc oryginalne, nowe przepisy. O takie właśnie receptury pokusiłem się i ja.

Kiedy byłem mały, nie przepadałem za bardzo za sałatkami. Moja mama znalazła na to sposób i zaczęła dodawać do nich to, co uwielbiałem - owoce. Teraz, kiedy jestem dorosły przepadam za sałatkami, ale dodanie do nich kawałka jakiegoś fajnego i nieoczywistego owocu nadal mnie cieszy. Może to być winogrono, granat, pomarańcza, kiwi, ananas czy bardziej egzotyczny dragon fruit. Na początku lata zawsze polecam sezonowe truskawki, które świetnie łączą się np. z tuńczykiem. 

Pamiętajcie też, że sałatka jest najlepsza, kiedy łączy w sobie różne smaki i konsystencje, tj. miękkie i chrupiące, słodki i kwaśne, słone i gorzkie. Jeśli uda wam się skomponować je wszystkie, będziecie mistrzami sałatek. Obiecuję wam to!

SAŁATKA PROSCIUTTO E MELONE

SKŁADNIKI:

  • 80 g sałaty roszponki 
  • 40 g rukoli
  • 1/4 melona 
  • garść orzechów laskowych
  • kilka plastrów ulubionego chleba
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 50 g parmezanu
  • oliwa
  • garść pomidorków koktajlowych

Vinegrette:

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połówki cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Pokroić chleb w paski, a następnie w kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą i smażyć, aż chleb się zarumieni z każdej strony i stanie się chrupki. Do naczynia dać wszystkie składniki do vinegrette i dokładnie wymieszać. 

W dużej misce wymieszać roszponkę, rukolę, pokrojonego w dużą kostkę melona, grubo siekane orzechy laskowe, przepołowione pomidorki koktailowe, pokrojony parmezan, przygotowane wcześniej grzanki z chleba oraz szynkę parmeńska. Tę ostatnią najlepiej pociąć nożyczkami na równe kawałki średniej wielkości. Wszystko polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz dodajemy vinegrette. 

SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:

  • 40 g roszponki
  • 40 g rukoli
  • 40 g sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • garść tymianku
  • garść świeżej mięty
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1/4 świeżego ogórka
  • sól, pieprz, oliwa

Vinegrette

  • 50 g oliwy
  • skórka z jednej cytryny lub limonki
  • łyżka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE:

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Ugotować i odcedzić. W między czasie drobno posiekać suszone pomidory z czarnymi oliwkami. W dużej misce wymieszać 3 rodzaje sałat, pokrojonego w plastry ogórka, suszone pomidory, oliwki oraz ziemniaki. Przyprawić wszystko oliwą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki do vinegrette dokładnie razem wymieszać. Podawać na talerzu z liśćmi świeżych ziół, polane sosem. 

SAŁATKA ANYŻOWA

SKŁADNIKI:

  • 40 g świeżego szpinaku 
  • 40 g roszponki
  • pół kopru włoskiego
  • 1 pomarańcz
  • pół cukinii
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, oliwa
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki orzeszków pini
  • 100 g tofu

Vinegrette:

  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • sok z połówki pomarańczy
  • skórka z jednaj pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

Na dużą patelnię wlać trochę oliwy i podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry cukinię, aż się dobrze przyrumieni. Odłożyć. Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze odrobinę oliwy, bułkę tartą i suszone oregano. Smażymy, aż bułka ładnie się zrumieni. 

Ścieramy skórkę z pomarańczy i kroimy ją na pół. Jedną połówkę siekamy w ząbki, a z drugiej wyciskamy sok. W dużej misce mieszamy szpinak, roszponkę, koper włoski pokrojony w cienkie plasterki, pomarańcz, cukinię, posiekane w kosteczkę tofu, skórkę z pomarańczy, orzeszki pini. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki vinegrette i dodajemy do sałatki. Podajemy na talerzach.

---------

Matteo Brunetti - Włoch z polskim, romantycznym sercem. Finalista 6. edycji programu Masterchef w TVN. W programie tym finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników, a Australię opuszczał z tarczą, po ugotowaniu arcytrudnego dania autorstwa cenionego chefa z Sydney – Guillaume Brahimi. Miłośnik kuchni włoskiej, nie tylko w jej tradycyjnym wydaniu. Absolwent ekonomii na Università degli Studi di Roma Tor Vergata w Rzymie, licencjonowany pilot dronów, zagorzały fan piłki nożnej. Jego przepisy znajdziecie na stronie matteobrunetti.pl oraz na jego social mediach: Facebooku i Instagramie

ZOBACZ: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: Sezon truskawkowy uważam za otwarty!

CZYTAJ TEŻ: Szparagi na trzy sposoby [PRZEPISY]

WIĘCEJ O MĘSKIM GOTOWANIU: Śniadanie we włoskim stylu [PRZEPISY]