W tym wydaniu naszego cyklu Męskie gotowanie z Matteo Brunetti mamy dla was kilka przepisów, które mogą odwrócić los niejednego wieczoru. Matteo wziął pod nóż takie składniki jak krewetki, figi, czekolada czy szafran. Same w sobie nie zawsze smakują jak owoce rozkoszy, jednak odpowiednio połączone i doprawiane potrafią zdziałać cuda! Przygotujcie zatem kartkę i długopis (albo notatnik w telefonie) i uwiecznijcie te przepisy. Obiecujemy, że nie będziecie żałować!

Afrodyzjak: krewetki

KREWETKI W SOSIE Z ORZESZKÓW PINI

Składniki dla 2 osób:

  • 300 g krewetek
  • miód
  • 100 g orzeszków pini
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 marchewki, 
  • 1/3 selera naciowego
  • ¼ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól, pieprz, oliwa, masło
  • świeże chilli

Przygotowanie:

W rondelku ugotować wszystkie warzywa i 1 ząbek czosnku przez 15 min. Zblendować wszystko z orzechami i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Krewetki obrać zostawiając ogonku. Usmażyć je na odrobinie oliwy roztopionej z masłem oraz rozmarynem, ząbkiem czosnku i miodem przez 1-2 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W głębokim talerzu na spodzie umieścić płyn, następnie krewetki oraz posypać świeżo siekanym chilli. 

Afrodyzjak: figi

GRZANKA Z RICOTTĄ I FIGAMI

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g chleba pełnoziarnistego
  • 100 g szynki parmeńskiej (8 plastrów)
  • 200 g fig
  • 200 g ricotty
  • szczypiorek
  • miód
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Polać plastry chleba oliwą i smażyć na średnim ogniu na patelni lub patelni grilowej. Wymieszać ricottę z posiekanym szczypiorkiem oraz przyprawić solą i pieprzem. Pokroić figi w ząbki, posmarować je miodem i podsmażyć na patelni, aby się karmelizowały. Posmarować chleb ricottą, ułożyć po plasterku szynki parmeńskiej i dodać kilka kawałków fig. 

Afrodyzjak: czekolada

TATAR Z TUŃCZYKA I CZEKOLADY

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g filetu z tuńczyka
  • 2 łyżki grubo siekanej czekolady
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • skórka i sok z połowy pomarańcza
  • kilka listków świeżej mięty i bazylii
  • łyżka migdałów
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Siekamy filet z tuńczyka drobne kawałeczki. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, sos sojowy, skórkę i sok z pomarańcza, drobno posiekane listki mięty, bazylii oraz migdały. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Podajemy na talerzu udekorowane liśćmi mięty i bazylii oraz posypane czekoladą.

Afrodyzjak: szafran

RISOTTO ALLA ZAFFERANO

Składniki dla 4 osób:

  • 1 łyżeczka szafranu w słupkach
  • 320 g ryżu carnaroli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 cebula biała
  • 100 g parmezanu do starcia
  • białe wino 50 g
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, oliwa
  • do szybkiego wywaru: 1 marchewka, 1 cebula, 1 seler naciowy

Przygotowanie:

Zamoczyć szafran w wodzie i odstawić najlepiej na całą noc, tak aby puściły jak najwięcej koloru. Pokroić wszystkie składniki do wywaru, wrzucić do garnka z wodą i gotować. Potrzebny będzie ok.1 litr wywaru. Bardzo drobno posiekać cebulę i zeszklić w rondelku z 50 g masła. Po chwili dolać 1 chochlę wywaru i poddusić. Dodać ryż, wymieszać trzymając garnek na wysokim ogniu. Dodać wino i poczekać, aż alkohol wyparuje. Obniżyć ogień i podlewam ryż, tak aby był przykryty płynem. Mieszać co 10-15 sekund. Kiedy wywar odparuje, dolać do z powrotem do momentu, w którym ryż będzie al dente (ok. 20 min). 5 minut przed końcem gotowania, dodać szafran i kurkumę oraz wymieszać. Kiedy ryż będzie gotowy dodać starty parmezan i pozostałe masło. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć rondel na kilka minut i po tym czasie wykładać potrawy na talerz, dekorując szafranem. 

Afrodyzjak: arbuz

SORBETTO ARBUZOWE

Składniki dla 4 osób:

  • 600g arbuza
  • 130g cukru
  • 300g wody
  • Sok z 1 cytryny
  • Białko z 1 jajka

Przygotowanie:

Miąższ z arbuza wykroić, a następnie zblendować. Uzyskaną konsytencję, przelać przez sitko i odstawić do lodówki. Następnie do rondla wsypać cukier, wlać wodę i zagotować - gotujemy przez 4-5 minut od momenty zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzony sok z arbuza, syrop cukrowy oraz sok z cytryny dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy - mieszamy, przelewamy do pojemnika i schładzamy w zamrażarce przez 30 minut. Podajemy w pucharku udekorowane listkiem mięty.

ZOBACZ: Historia jednego drinka: Black Russian

CZYTAJ TEŻ: Historia jednego drinka: Margarita

WIĘCEJ W CYKLU MĘSIE GOTOWANIE: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: śniadanie we włoskim stylu [PRZEPISY]