Przygotowując domową lemoniadę trzeba skupić się na odpowiednim doborze składników. Najlepiej w tej roli sprawdzą się sezonowe surowce połączone w zaskakujące kombinacje smaków. „Truskawki i świeży ogórek. Maliny i mięta. Pomarańcza i bazylia. Kwiaty bzu i rozmaryn. To są kapitalne połączenia, które gwarantują nie tylko orzeźwienie, ale również uznanie wśród gości. Wykazując się znajomością podstawowych zasad łączenia aromatów, nie tylko zaspokoimy pragnienie biesiadników, ale też zaspokoimy głód letnich aromatów, nowych smaków” – tłumaczy Piotr Milczarek z Koneser Baru ¾ w Muzeum Polskiej Wódki.

Jako, że upały nie sprzyjają sączeniu mocnych alkoholi, w okresie letnim Barmani Koneser Baru ¾ z Muzeum Polskiej Wódki proponują spożywanie szprycerów (orzeźwiające drinki z bąbelkami), wzmacnianych alkoholem lemoniad, czy też koktajli w stylu Collins (słodko-kwaśne mieszanki podawane w szklankach typu Collins). Drinki tego typu przede wszystkim gaszą pragnienie, ale też delikatnie uderzają do głowy. Warto pamiętać o odpowiedzialnym spożywaniu napoi z procentami oraz o tym, aby równolegle z alkoholem pić wodę, aby następnego dnia zostały z nami jedynie miłe wspomnienia letnich koktajli i czasu spędzonego w gronie przyjaciół.

Jak wiadomo doskonale wysokie temperatury latem wzmagają pragnienie. Warto spożywać wtedy duże ilości płynów i cały czas się nawadniać. A co, jeśli zdarzy się okazja, aby spędzić wieczór z przyjaciółmi? Jeśli ten wieczór prosi się również o towarzystwo czegoś mocniejszego? „Warunki atmosferyczne latem nie sprzyjają spożywaniu mocnych koktajli albo alkoholi w czystej postaci. Idealnym rozwiązaniem są wtedy letnie koktajle. Charakteryzują się dużą ilością wody lub soku, niską zawartością alkoholu oraz orzeźwiającymi letnimi smakami” – mówi Milczarek.

Przygotowując letnie drinki, warto sięgnąć po trunki spełniające kryteria chronionego oznaczenia Polska Wódka, które gwarantuje polskie pochodzenie składników, rodzimą produkcję i tradycyjną jakość. „Przekonaliśmy się w Barze, że jej smak – inny w zależności od surowca, z którego powstała – uzupełnia, podkreśla, ale nie dominuje przygotowywanych napoi” – tłumaczy Aleksander Małys z Koneser Baru ¾.

„Wódka żytnia charakteryzuje się intensywnym smakiem, pasować więc będzie do wyrazistych dodatków. Do bardziej złożonych mieszanek można natomiast wybrać delikatniejszą i bogatszą w smaku wódkę pszeniczną. Natomiast jeśli potrzebujemy dobrać łagodną wódkę, idealna będzie ziemniaczana” – dodaje Piotr Milczarek.

Letnie koktajle na polskiej wódce: przepisy

Bazyliowa lemoniada z Bieszczad:

Składniki:

  • 40 ml Wódka Ostoya (Polska Wódka pszeniczna)
  • 40 ml świeży sok z cytryny
  • 30 ml syrop bazyliowy*
  • lód
  • mocno gazowana woda

Wykonanie: wszystkie składniki wlać do wysokiej szklanki i dokładnie wymieszać.

Dekoracja: plasterki cytryny i listki bazylii
*syrop bazyliowy: 1 pęczek bazylii zblendować z syropem cukrowym (cukier i woda w proporcji 1,5:1) w temperaturze pokojowej. Pozostawić na 5-10 min, następnie odcedzić resztki bazylii przy pomocy sitka. Przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

Dzban ze skierniewickich sadów:

Składniki:

  • 200 ml likieru Wyborowa Agrest
  • 200 ml napoju jabłkowo-miętowego
  • 100 ml toniku
  • sok z 1,5 cytryny
  • 1 jabłko pokrojone w cienkie plasterki
  • lód

Wykonanie: do dzbanka lub karafki wsypujemy lód na około 1/3 pojemności, wlewamy wszystkie składniki, wrzucamy kawałki świeżego jabłka. Następnie energicznie mieszamy. Pozostaje tylko rozlać do szklanek i cieszyć sie orzeźwieniem. 

Malinowy Collins:

Składniki:

  • 40 ml Wódki Wyborowej (Polska Wódka żytnia)
  • 30 ml świeżego soku z cytryny
  • 6-8 ugniecionych w szklance malin
  • 10 ml syropu cukrowego (jeśli maliny okazałyby się za mało słodkie)
  • lód
  • woda mocno gazowana

Wykonanie: wsypujemy maliny do wysokiej szklanki i ugniatamy je wewnątrz. Następnie wlewamy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Dekoracja: gałązka mięty wrzucona na sam koniec

Są jednak pewnie i tacy, który skuszą się na smakowanie Polskiej Wódki sauté. „Jeśli będziecie chcieli spożywać nasz narodowy trunek w postaci czystej, zaznaczamy, że mrożenie wódki to zbrodnia straszliwa, a barmański kodeks karny przewiduje w tym przypadku srogie konsekwencje. Polską Wódkę serwujemy zawsze schłodzoną do temp ok. 6-8 stopni Celsjusza. Opcjonalnie na kostkach lodu” – podsumowuje Piotr Milczarek z Koneser Baru 3/4.

---------

Koneser Bar ¾ - wyjątkowe miejsce ukryte w budynku Muzeum Polskiej Wódki. Przestrzeń, gdzie każda osoba żądna spróbować czegoś nowego i oryginalnego, ale jednak bliskiego tradycji odnajdzie swój smak. Bar oferuje koktajle klasyczne oraz autorskie – stworzone przez doświadczonych barmanów Baru, a także zaskakujące smakiem domowe nalewki. Zespół Koneser Bar ¾ zawsze chętnie doradza, jak najlepiej cieszyć się smakiem, jak dobrze połączyć składniki w przepysznym koktajlu.

ELLE MAN POLECA: Jak pić Metaxę w drinkach i nie tylko? Sprawa z greckim trunkiem jest bardzo prosta!

ZOBACZ: Proste, kolorowe i domowe drinki z wódką czystą i smakową [PRZEPISY]

CZYTAJ: Piwo, wino, wódka, whisky: ile mają kalorii? Które alkohole są najbardziej kaloryczne?