Przygotowałem dla Was trzy fantastyczne przepisy z wykorzystaniem najsłynniejszej pasty – spaghetti. Przetestuj je koniecznie i wybierz swój ulubiony wariant. Smacznego!

Spaghetti al pomodoro z cytryną

Składniki na 2 porcje:

  • 180 g spaghetti
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • skórka starta z 1 cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Opcjonalne:

  • parmezan
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Rozgnieć czosnek i wrzuć na rozgrzaną na oliwie patelnie, podsmaż na średnim ogniu. Po paru minutach dorzuć pokrojone w ćwiartki pomidorki, dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej, posolonej wodzie, tak aby był al dente (w tym celu należy zdjąć z ognia 1-2 minuty przed czasem na opakowaniu). Następnie przełóż makaron na patelnie wraz z odrobiną wody, w której się gotował. Całość przemieszaj i smaż przez minutę, na końcu dodając skórkę z cytryny. Podawaj w akompaniamencie parmezanu lub bazylii. Smacznego!

Spaghetti alla gricia

Składniki na 2 porcje:

  • 180 g spaghetti
  • 100 g sera pecorino romano
  • 100 g guanciale/pancetta/boczku

Sposób przygotowania:

Spaghetti wrzuć do gorącej, osolonej wody. W międzyczasie podsmaż boczek do momentu roztopienia tłuszczu. Następnie dodaj ugotowany na al dente makaron wraz z odrobiną wody. Drobno zetrzyj ser pecorino romano i wymieszaj całość na patelni, aż powstanie serowy sos. Podawaj z dodatkową porcją startego sera. Smacznego!

Spaghetti orzechowe

Składniki na 2 porcje:

  • 180 g spaghetti
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g mleka 3,2%
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g parmezanu
  • kawałek chleba (30g)
  • oliwa
  • sól i pieprz

Opcjonalne:

  • tymianek
  • majeranek
  • mięta

Sposób przygotowania:

Spaghetti wrzuć do gorącej, osolonej wody. W międzyczasie zblenduj pozostałe składniki, doprawiając solą i pieprzem. Ugotowany na al dente makaron wymieszaj z wcześniej powstałym sosem orzechowym. Opcjonalnie posyp tymiankiem, majerankiem bądź miętą. Smacznego!

Przepis przygotował dla was Matteo Brunetti, z urodzenia Włoch z polskim, romantycznym sercem. Finalista 6. edycji programu Masterchef w TVN. W programie tym finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników, a Australię opuszczał z tarczą, po ugotowaniu arcytrudnego dania autorstwa cenionego chefa z Sydney – Guillaume Brahimi. Miłośnik kuchni włoskiej, nie tylko w jej tradycyjnym wydaniu. Absolwent ekonomii na Università degli Studi di Roma Tor Vergata w Rzymie, licencjonowany pilot dronów, zagorzały fan piłki nożnej. Jego przepisy znajdziecie na stronie matteobrunetti.pl oraz na jego social mediach: Facebooku i Instagramie