Wódka orkiszowa, powstająca na bazie jednego z najbardziej cenionych surowców na świecie – pszenicy orkisz - bez wątpienia wpisuje się w obecnie panujące na świecie trendy spożywania alkoholi craftowych. Trunek ten może pochwalić się bogactwem subtelnego smaku najczęściej serwowanego w pięknej, ekskluzywnej oprawie. Co więcej, wódka orkiszowa zapewne przypadnie do gustu konsumentom, którzy przywiązują dużą wagę do pochodzenia i lokalności produktów.

W przeciwieństwie do lekko słodkiej wódki ziemniaczanej czy bardziej kremowej żytniej, wódka orkiszowa jest nad wyraz subtelna. Możemy wyczuć w niej waniliową słodycz, która przełamana jest łagodną nutą pieprzu. Zaskakuje tym, jak jest przyjemny, gładki i oleisty. Jednak, żeby uzyskać te wszystkie właściwości smakowe, musimy przestrzegać pewnych zasad.

Wódka orkiszowa – jak pić?

Luksusowe wódki najlepiej podawać w temperaturze ok. 4-6 stopni Celsjusza. W ten sposób zadbamy, by trunek nie stracił nic ze swej lekkości smaku i bogactwa aromatu. Wódkę orkiszową możemy spożywać w kieliszkach lub szklaneczkach (coś o tak nietuzinkowym smaku dobrze pić solo), jednak trunek doskonale nadaje się również jako baza do koktajli. Jeden z nich to „Półtora metra”, a jego oryginalna nazwa odnosi się do niezwykle długich, jak na zboża, kłosów orkisza. Co do niego potrzebujemy?

Drink „Półtora metra” - składniki:

  • 40 ml wódki orkiszowej
  • 40 ml herbaty Dilmah Rose Tea
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • Top up Tonic

Przygotowujemy napar z herbaty i czekamy, aż ostygnie. Wlewamy wszystkie składniki do szklanki, mieszamy łyżką i dekorujemy plastrem jabłka.

Druga propozycja to „Powrót Króla” – nazwa koktajlu nawiązuje do tego, że pszenica orkisz ponownie przeżywa renesans i coraz częściej gości na naszych stołach. Co ciekawe, przywodzi też na myśl tytuł trzeciego tomu kultowej powieści fantasy. To zdecydowanie dobre skojarzenie.

Drink „Powrót Króla” - składniki:

  • 40 ml wódki orkiszowej
  • 15 ml syropu imbirowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • garści listków bazylii

Do shakera wrzucamy bazylię, następnie wlewamy wszystkie pozostałe składniki i mocno mieszamy z lodem przez ok. 20 sekund. Odcedzamy przez podwójne sitko. Gałązkę bazylii dodajemy jako dekoracja.

Wódka orkiszowa – elegancki dodatek na przyjęcia i nie tylko

Niekwestionowaną zaletą wódek orkiszowych jest to, że idealnie komponują się z jedzeniem, a z racji swojego charakteru - idealnie sprawdzają się jako oprawa uroczystych przyjęć. Wódka taka najczęściej świetnie też wypadnie w skromniejszej scenerii – może okazać się słusznym wyborem, jeżeli poszukujemy oryginalnego w smaku alkoholu do świątecznych potraw. Dodatkowo, design butelek takich wódek przykuwa uwagę swoim eleganckim minimalizmem, więc już w samym aspekcie estetycznym mamy coś, co bez wątpienia będzie wzbogacać stół. A jak wiemy, najpierw jemy i pijemy oczami, a dopiero potem zębami i gardłem.