Sama nazwa tej meksykańskiej wódki została bezpośrednio przyjęta od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila w stanie Jalisco, stanowiącego centrum produkcji tequili. Początkowo wódka nazywana była „mezcalem z Tequili” a od połowy XIX w. tequilą. Można też odnaleźć opinie, że słowo tequila wywodzi się z języka rdzennych mieszkańców regionu nazywanego Nahuatl.

Według meksykańskiego historyka Joségo Maríi Murii istnieje wiele interpretacji pierwotnego znaczenia terminu tequila jako określenia miejsca. Tequila mogło oznaczać „miejsce pracy” lub nawet „kamieniołom obsydianu”, lecz według niego poprawne interpretacje pod względem etymologicznym to „miejsce, gdzie tną” i „miejsce, gdzie pewne prace są ukończone”.

Po raz pierwszy wyprodukowano tequilę w XVI wieku w Meksyku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. W XIX wieku uznano, że ta meksykańska wódka może być wytwarzana jedynie na obszarach, gdzie rośnie agawa niebieska i ta zasada obowiązuje do dzisiaj. Można ją produkować w kilku miejscach – w Jalisco i w niektórych obszarach Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas.

Rodzaje tequili

Z tequilą jest o tyle ciekawa sprawa, że dzielimy ją na dwie kategorie, wśród których wyróżnia się kilka rodzajów. Pierwszą kategorią jest tequila mixto (mieszana), która przynajmniej w 51 proc. składa się z soku z agawy, a resztę stanowią cukry zwykłe trzcinowe. Tu mamy dwie tańsze odmiany:

Blanco – tequila biała lub srebrna, butelkowana bezpośrednio po destylacji lub do dwóch miesięcy w beczkach ze stali nierdzewnej.

Joven – tequila złota, gdzie pojawiają się dodatki smakowe i barwniki. Można ją także otrzymać w procesie mieszania tequili blanco z reposado lub z anejo.

Drugą kategorią jest Tequila 100% agave, która powstaje wyłącznie z soku z niebieskiej agawy i musi być butelkowana w destylarni na terenie Meksyku. To droższy trunek od mixto, ale nie bez powodu – ma o wiele wyższą jakość. 100 proc. tequilę dzielimy na:

Blanco – czysta tequila o zawartości alkoholu 38-40 proc., ale zdarzają się też wersje o mocy ok. 55 proc. Ma wyraźny aromat charakterystyczny dla agawy.

Resposado –  dojrzewająca od 2 do 11 miesięcy w dębowych beczkach, posiada złocisty kolor i charakterystyczny posmak drewna. Smakuje łagodniej od blanco.

Anejo – dojrzewająca minimum rok w dębowych beczkach o pojemności maksymalnie 600 litrów. Ma bursztynową barwę i bogaty, złożony smak

Extra anejo – to z kolei tequila dojrzewająca minimum trzy lata w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 600 litrów. Ma mahoniową barwę. To już trunek z najwyższej półki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Authentic taste for those who know tequila.

Post udostępniony przez Aldez Tequila (@aldeztequila) Mar 26, 2019 o 6:53 PDT

Jak się pije tequile?

Skoro wyodrębniliśmy kategorie i rodzaje tequili, to czas wskazać, jak należy je pić. Zacznijmy od mixto. Tequilę blanco zazwyczaj pije się z limonką i solą. Nasadę palca wskazującego pocieramy limonką, a następnie posypujemy solą. Zlizujemy ją, a następnie wypijamy kieliszek trunku. Na koniec przegryzamy limonkę. Blanco często używa się też do drinków z racji tego, że jest to najniższy gatunek tequili. Ta sama zasada panuje w przypadku tequili joven – pije się ją jako drink, bowiem jest niezwykle intensywna w swoim smaku i aromacie. Można ją również spożywać w postaci shotów.

Gdy przechodzimy do tequili 100% agave, to sprawa ma się inaczej. Nawet w wersji blanco smakuje całkiem przyjemnie bez dodatków. Stąd zarówno blanco, jak i reposado pijemy z wąskich kieliszków zwanych „caballito”. Jednak jeśli ktoś chce na upartego wypić oba rodzaje w formie drinku, to może przygotować sobie słynną Margaritę – potrzebuje do tego którejś z powyższych tequili, likieru triple sec oraz soku z cytryny.

Z powodu swojego wyrafinowania Tequila Anejo nie nadaje się już do koktajlów czy szotów – byłoby to już jawną profanacją tego trunku. Spożywamy go na tej samej zasadzie, co whisky – pijemy wolno, delektując się jego walorami smakowymi. Jak się można spodziewać, podobną kategorię trzeba zastosować do tequili extra anejo – powinniśmy pić ją w wysokich kieliszkach podobnych do koniakowych, wąchając i powoli sącząc. Warto wspomnieć na koniec, że firma Riedel stworzyła specjalne szkło do tequili anejo i extra anejo. Przypomina ono trochę kieliszek od szampana.