Jak pić likiery w drinkach? Drinki z likierami 

Jeżeli w Twoim barku jest dawno zapomniana butelka likieru takiego jak chociażby Amaretto, a w lodówce znajdziesz jajko i kawałek cytrusa, to mamy dla Ciebie dobra wiadomość: tylko krok dzieli Cię od przyjemności jaką jest koktajl na bazie likieru. Oczywiście możesz zacząć od klasyki i przygotować bardzo popularne Amaretto sour. Wystarczy, że bardzo z kilkoma kostkami lodu wstrząśniesz 3 części likieru, 2 części soku z cytryny i 1 część białka z jajka. Jeżeli jednak masz ochotę poeksperymentować, to najwyższy czas zrobić sobie flipa! 

CZYTAJ TEŻ: Paweł Rodaszyński w ELLE MAN: Za barem sprzedaję emocje [WYWIAD]

Drinki z likierami: Amaretto flip

Składniki:

  • 50 ml amaretto
  • 40 ml kefir
  • 1 jajko
  • na wierzch starta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Likier o migdałowym posmaku będzie znakomitą bazą, a całe jajko (wraz z żółtkiem) obowiązkowym elementem, dzięki któremu koktajl będzie miał bardzo kremowy i aksamitny smak. Świetnym dodatkiem może być też… kefir. Tak, kefir, a to z racji na to, że jego kwasowość pomoże zbalansować słodycz likieru i będzie świetnie pasować do tak kremowego koktajlu. Podczas przygotowania ważne, żeby wszystkie składniki zostały ze sobą bardzo dokładnie połączone, dlatego do wstrząsania z lodem trzeba się trochę przyłożyć, aż do uzyskania pożądanej kremowej konsystencji. 

Drinki z likierami: Banana Buster

I niczym grom z jasnego nieba, wielu z nas otrzymało to, czego tak bardzo brakowało. Czas, dający możliwość zrealizowania wiecznie odkładanych planów. Dla mnie to będą lekcje hiszpańskiego. A dla tych którzy wreszcie przeprowadzą długo odkładaną inwentaryzację domowego składu butelek, mam świetny przepis na Banana Buster.

Składniki:

  • 20 ml Malibu
  • 20 ml Bailey’s Irish Cream
  • 10 ml Syrop chili 
  • 0,5 dużego banana
  • 2/3 szklanki lodu

Sposób przygotowania:

Do blendera dodaj wszystkie składniki: Malibu, Bailey’s, syrop chili*, banan i lód. Miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund. Całość przelej do niskiej szklanki bądź martini glass. Garniszem do koktajlu może być plaster banana i cząstka chili. Boom. Gotowe! Możecie się spodziewać napoju o słodkim profilu, kremowo-bananowy. Pikantne zakończenie sprawia, że jest to idealna propozycja na deser po wyśmienitej kolacji w zaciszu domowym. 

*Syrop chili – przepis:

W blenderze umieszczamy 200 gram cukru trzcinowego i 140 ml gorącej wody. Dodajemy 1 papryczkę chili. (Polecam usunąć pestki, jednak jeżeli poszukujecie silnych wrażeń, możecie je zostawić.) Blendujemy do całkowitego rozpuszczenia. Cedzimy przez sitko i wlewamy do butelki. Przetrzymujcie w lodowce.

Drinki z likierami: Espresso Martini

Espresso Martini to dość niecodzienne połączenia kawy i alkoholu, w wyjątkowy sposób pobudzi  wszystkie zmysły. Fantastyczny jako substytut deseru lub po prostu odrobina przyjemności. Co więcej koktajl ten możemy bez większego problemu stworzyć w warunkach domowych. Wersja klasyczna oznacza użycie likieru kawowego, my jednak proponujemy wersję nieco bardziej kremową. Dlatego zmienimy odrobinę proporcje i użyjemy irlandzkiego kremu Baileys.

Składniki:

  • 2 części Baileys Orginal Irish Cream (około 60 ml)
  • 1część wódki (około 30 ml)
  • 1 espresso (tu można użyć mocnej domowej kawy)

Sposób przygotowania:

Likier, wódkę i kawę wlewamy do shakera (jeśli nie posiadamy go w domu, możemy użyć słoika) dodajemy lód, zamykamy i mocno wstrząsamy. Aby pozbyć się drobin lodu, warto koktajl przecedzić przez sitko i żeby pozostawał dłużej zimny - przelać do zmrożonego kieliszka koktajlowego. Dekorujemy klasycznie trzema ziarenkami kawy lub wiórkami naszej ulubionej czekolady.

Ajerkoniak lub adwokat domowej roboty

Jednym z likierów do świetnego wykorzystania jest ajerkoniak lub adwokat. Trzeba uważać, żeby nie stał on otwarty w cieple dłużej niż miesiąc, bo może się zepsuć. Dlatego polecamy przechowywanie go w lodówce. Nie ma jednak lepszego ajerkoniaku niż ten, który zrobimy samemu. Jeśli mamy podejrzenie, że nasze znalezisko stało 5-10-15 lat, zalecamy jego zutylizowanie i pozostawienie butelki jako naczynia na nasz własny prywatny likier jajeczny (#minimumwaste).

W El Koktel w celu zminimalizowania strat postanowiliśmy wykorzystać żółtka pozostałe po separowaniu białek do souerów i robić własny ajerkoniak. Nazwa wskazuje, że powinno się do jego wyprodukowania wykorzystywać koniak albo brandy, jednak najlepiej spirytus lub alternatywnie wódka wystarczą. Będziemy dodatkowy potrzebować cukru, ekstraktu waniliowego, soli (plus ewentualne dodatki np. czekoladę, kakao, mleczko kokosowe lub inne).

Składniki:

  • 125 ml spirytus o mocy 75%
  • 300 g żółtek
  • 300 g mleko skondensowane niesłodzone,
  • 250 g cukru
  • 10 ml waniliowy ekstrakt,
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

Wszystko, poza spirytusem, razem blenderujemy. Pod koniec blenderowania powoli wlewamy spirytus i kontynuujemy przez 15 sekund. Dobrze, żeby całość odstała tydzień w lodówce – wówczas alkohol się przegryzie i całość zyska na smaku.

Drinki z likierami: Ave Budino

Co zrobić z własnym ajerkoniakiem? Proponujemy jeden z najlepszych deserowych koktajli które mieliśmy w karcie El Koktel i który został stworzony ku czci deseru z restauracji naszych przyjaciół i był serwowany pod nazwą Ave Budino. 

Składniki:

  • 30 ml Brandy (może być Metaxa)
  • 60 ml domowy ajerkoniak

Sposób przygotowania:

Wszystko mocno wyszejkować z lodem, dokładnie przecedzić i posypać tartą gorzką czekoladą. Voila! Smacznego!

Drinki z likierami: Cointreau Fizz

Likier będzie doskonalą alternatywą dla mocnych alkoholi, a z kilkoma dodatkami może się stać doskonałym koktajlem. Cointreau Fizz - przyjemny, orzeźwiający, w jeden moment jest w stanie przenieść nas w wakacje. A o to na niego przepis:

Składniki:

  • 50 ml Cointreau
  • 20 ml soku z limonki
  • 100 ml wody gazowanej
  • plasterek limonki na garnisz

Sposób przygotowania:

Wlewamy do shakera cointreau oraz sok z limonki, zasypujemy lodem i wstrząsamy 8-10 sekund. Napełniamy szklankę lodem i przelać zawartość shakera, całość dopełniamy wodą gazowaną i delikatnie mieszamy. Koktajl dekorujemy skórką z limonka bądź pomarańczy. Smacznego!

---------

Przepisy na drinki na bazie likierów przygotowali dla Was cudotwórcy z warszawskiego baru El Koktel w składzie Martyna Blaut, Karol Lubasz, Piotr Mężeński, Dawid Pytkowski i Miroslava Martyniuk.