Słowo Jägermeister z niemieckiego oznacza mistrz łowiectwa lub mistrz polowania. Ten niemiecki likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku zawiera 35 proc. alkoholu. Recepturę otrzymywania opracował w 1934 roku po latach prób Curt Mast  – myśliwy i gorzelnik. Jego rodzina zajmowała się produkcją octu w mieście Wolfenbuttel, ale Mast słusznie stwierdził, że firma potrzebuje drugiego źródła dochodu. Tym samym postanowił wkroczyć na rynek alkoholowy. W efekcie skomponował recepturę Jägermeistera składającą się z 56 naturalnych składników.

W ramach ciekawostki można wspomnieć, że gdy Jägermeister został wprowadzony na rynek w 1935 roku, przez jakiś czas produkt był nazywany „Goring-Schnaps”. Nazwisko Hermanna Goringa nie wzięło się znikąd. W 1934 roku wprowadzono nowe prawo łowieckie w Niemczech, a sam Goring został mianowany m.in. łowczym Rzeszy.

ZOBACZ TEŻ: Jak pić tequile? Limonka i sól to tylko jedna z opcji!

Jak powstaje ten niezwykły alkohol? Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych. Dokładny skład jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. I trunek gotowy.

Logo Jägermeistera

Jägermeister jest jednym z tych produktów, który może pochwalić się szalenie charakterystycznym i natychmiast rozpoznawalnym logiem, czyli głową jelenia z krzyżem między rogami. Jest to nawiązanie do legendy o św. Hubercie. Zapamiętałemu myśliwemu Hubertowi podczas jednego z polowań ukazał się potężny jeleń z jaśniejącym krzyżem między rogami. To spotkanie zrobiło na nim takie wrażenie, że z dnia na dzień stał się hołdownikiem natury, wybranym później na świętego patrona myśliwych. Mast uważał, że ta wymowna opowieść idealnie pasuje do jego likieru i zapożyczył wizerunek jelenia na cześć prawdziwego mistrza łowiectwa.

Butelka Jägermeistera

Jägermeister na logu się jednak nie kończy. To także niezwykła butelka. Za nią też stoi ciekawa historia. Curt Mast uwielbiał spędzać czas na świeżym powietrzu i dlatego zależało mu na butelce, która byłaby odpowiednio wytrzymała. Aby znaleźć taką, z dużej wysokości upuszczał na dębowy parkiet butelki różnych kształtów. Aż jedna z nich nie stłukła się. Pragmatyzm, którym kierował się Curt zaowocował kultową butelką o łatwo rozpoznawalnym kształcie, która cały czas wyróżnia się w barach i klubach na całym świecie. Wystarczy jakiekolwiek pobieżnie przeskanowanie baru, a bez problemu rozpoznamy, gdzie stoi Jägermeister.

Jägermeister – jak pić słynny likier?

Skoro wspomnieliśmy trochę o historii, to czas w końcu przejść do sedna sprawy. A tym jest odpowiednie picie Jägermeistera. Zapewne większość z nas piła go w formie shotów w zmrożonych kieliszkach. Sam producent podaje zresztą, że jego alkohol najlepiej smakuje zmrożony do -18 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze smak jest także najintensywniejszy. Co ciekawe, najlepiej pić jagera tuż po obfitym posiłku jako digestif. Kieliszek trunku sprawi, że przyśpieszy się trawienie oraz zahamuje apetyt. Poczujemy się lepiej, co pozwoli nam zapomnieć o ciężkostrawnym jedzeniu. Shoty są najbardziej znaną formą picia jagera, ale na tym wcale się nie kończy.

Drinki Jägermeister – słynne Jagerbomb i Orange

Jägermeisterto alkohol, który świetnie nadaje się do drinków. Tutaj zdecydowanie najsłynniejszym połączeniem jest tzw. Jagerbomb. Aby go przygotować, potrzebujemy whiskówki oraz kieliszka do shotów. Do kieliszka wlewamy jagera, zaś do whiskówki odpowiednią ilość Red Bulla (wedle upodobań). Następnie kieliszek z jagerem wstawiamy bezpośrednio do szklanki z energetykiem.

Drugim znanym rozwiązaniem jest Jägermeister Orange. To bardzo prosty i smaczny drink. Do szklanki uzupełnionej lodem dodaj 3/4 pojemności soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciskanego. Powoli po łyżce wlej jagera, aby utworzyć dwie różnokolorowe warstwy. Na koniec szklankę dekoruje się kawałkiem skórki z pomarańczy.

Drinki Jägermeister – co oprócz Jagerbomba i Orange?

Zdecydowanie warto też pobawić się w inne połączenia. Jednym z nich jest Jägermeister Hunter’s Tea. Potrzebujemy masywnej szklanki, soku z limonki, 20 ml soku z limonki, skórki cytryny, czarnej herbaty, kostek lodu oraz 15 ml syropu klonowego. Zaparz herbatę z Jägermeisterem lub zwykłą czarną herbatę i pozwól jej ostygnąć. Wlej herbatę, Jägermeistera, syrop klonowy i sok z limonki do szklanki. Dodaj lodu i zakręć wszystkim. Dodaj skórkę na wierzch i drink gotowy. 

ZOBACZ TEŻ: Jak pić whisky? To trunek, który pozwala na sporą dowolność

Kolejnym połączeniem jest Jägermeister Mule. Potrzeba nam wysokiej szklanki, 12cl piwa imbirowego, 2 ćwiartki limonki, kostek lodu i ogórka. Wyciśnij limonki do szklanki. Dodaj kostki lodu, Jägermeistera i piwo imbirowe, w tej kolejności. Wstrząśnij wszystkim. Nie zapomnij zjeść ogórka (albo przynajmniej dodaj go jako ozdobę). Oczywiście ciekawych drinków z jagerem jest znacznie więcej, ale warto na początek spróbować tych połączeń. 

Drinki Jägermeister – Old Fashioned i shot

Ciekawym koktajlowym rozwiązaniem będzie również Jägermeister Naughty German. Potrzebujesz 35 ml jagera, 10 ml likieru creme de cassis, 10 ml syropu gomme, 15 ml soku z cytryny, kostek lodu oraz skórki cytryny. Dodaj wszystkie składniki do miksera koktajlowego. Wstrząśnij, potem przelej do kieliszka typu coupette. Na końcu dodaj skórkę i gotowe.

A może masz ochotę na jagera w wydaniu Old Fashioned? Proszę bardzo. Przygotuj 15 ml jagera, 45 ml żytniej whiskey, 15 ml syropu klonowego, 2 kropli angostury bittera, kostek lodu i skórki pomarańczy. Wlej jagera i whiskey do szklanki z lodem. Dodaj syropu klonowego i bittera. Wymieszaj wszystko i ozdób skórką pomarańczy.

Jeśli jednak potrzebujesz szybszego rozwiązania na rozgrzewkę przed drinkami, to Jägermeister Cut może ci przypaść do gustu. Miej pod ręką 10 ml jagera, 10 ml bourbona i skórkę cytryny. Do kieliszka wlej oba alkohole, następnie wyciśnij skórkę cytryny i przyozdób nią kieliszek w wyszukany sposób. A potem zrób swoje. 

Jägermeister – z czym jeszcze pić?

Likier można też łączyć na różne sposoby ze składnikami, które odbiją jego słodko-gorzki smak. Czyli łączymy z cytrusami w rodzaju soku grejpfrutowego czy pomarańczowego; z ciemnym rumem, brandy lub whisky; z ananasem czy imbirem. Można też użyć jagera jako składnik dosładzający w drinkach, które wykorzystują syropy. W jakiejkolwiek formie go zaserwujemy, jedno jest pewne – swoje robi. Bo w temacie likierów próżno szukać lepszego.

Jägermeister – cena. Ile kosztuje? Gdzie kupić?

Zakupienie Jägermeistera w Polsce nie stanowi żadnego problemu. Raczej spokojnie powinniśmy go znaleźć w dużych sieciach sklepowych jak Tesco, Lidl, Biedronka, Carrefour czy Kaufland. Cena butelki zależna jest od sklepu i nierzadko promocji. Za 0,7 l trzeba się spodziewać wydatku od 50 do 70 zł. Jeśli akurat trafimy w odpowiedni moment, to da się nawet zdobyć jagera poniżej 50 zł. Warto tym samym sprawdzać gazetki, ale zaglądać też do mniejszych sklepów. Czasem da się złowić świetną okazję.