Amaretto – historia

Amaretto wytwarza się z użyciem migdałów lub czasem z pestek moreli, brzoskwiń czy wiśni. Zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj kilkanaście do trzydziestu procent objętościowych. Nazwa pochodzi od zdrobnienia włoskiego słowa amaro oznaczającego „gorzki”. Jednak goryczka amaretto jest zwykle łagodna, a substancje słodzące wzmacniają smak trunku. Z tego sposobu można zinterpretować nazwę likieru jako „lekko gorzki”.

Likier o migdałowo-korzennym smaku wywodzi się z włoskiego miasta Saronno w Lombardii. Legenda głosi, że był podarunkiem pięknej wdowy z miasta Saronno dla malarza Berndardino Luiniego, ucznia Leonarda da Vinci, który w 1525 roku przybył tam, by namalować freski w miejscowym klasztorze. Jedna z wersji mówi, że młoda wdowa, która pozowała do obrazu Madonny i malarz zakochali się w sobie, a kiedy artysta odjeżdżał, otrzymał w prezencie od kobiety napój przygotowany przez nią według jej własnego przepisu na bazie brandy i pestek moreli.

Znajdziemy dwóch producentów Amaretto, którzy uznają tę legendę za swoją. Pierwszym z nich jest rodzina Lazzaroni. Około 1786 roku wynaleźli ciasteczka amaretti dla króla regionu. Następnie w 1851 roku stworzyli likier Amaretto, który składał się z infuzji z ich ciastek z odrobiną karmelu dla koloru. Ich Amaretto jest nadal produkowane i butelkowane w Saronno we Włoszech i zapewniają, że likier jest nieustannie oparty na recepturze wdowy.

To samo twierdzi Disaronno. Produkują Amaretto od 1900 roku i szczycą się, że ich przepis pochodzi od rodziny Reina. Ta z kolei utrzymuje, że receptura pochodzi bezpośrednio od wdowy i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nie sposób dojść kto ma racje, ale Amaretto bez wątpienia jest już dość wiekowym trunkiem.

Amaretto – jak pić?

Jak to bywa z właściwie wszystkimi likierami, Amaretto możemy pić na różne sposoby. Koneserzy stawiają na degustację w czystej postaci. Alkohol podaje się w temperaturze pokojowej, w niewielkich kieliszkach. Powinno się go pić powoli, drobnymi łyczkami. W ramach dodatku można do niego podać lody, owoce, desery lub sery. A jeśli ktoś nie chce go pić całkowicie na czysto, to zawsze może napić się go z lodem – wówczas wlewamy alkohol do szklaneczek lub większych kieliszków.

Amaretto wdzięcznie łączy się także z sokami owocowymi. Najlepsze połączenie można uzyskać z sokiem pomarańczowym i wiśniowym. Tego typu mieszankę podaje się w proporcji 1:1. Można też pić z Coca-Colą – tutaj proporcja wynosi 1:2. Bardzo dobrym pomysłem, szczególnie w chłodniejsze dni, jest dodawanie likieru do herbaty czy kawy. To sprawia, że napój ma nie tylko lekko migdałowy smak i aromat, ale także odpowiednio rozgrzewa.

 

Amaretto – drinki

Amaretto jest rzecz jasna popularnym dodatkiem do drinków. Tutaj możliwości jest bardzo dużo, ale przytoczmy przepisy koktajlów, które są szczególnie smaczne. Jednym z nich jest Godfather. Drink rzecz jasna czerpie swoją nazwę od słynnego filmu gangsterskiego „Ojciec chrzestny”. Jest on banalny do zrobienia. Wystarczy mieć 35 ml whisky (najlepiej szkockiej), 35 ml amaretto oraz kostki lodu. Do szklanki z grubym dnem wrzucamy kilka kostek lodu, wlewamy składniki i mieszamy. I to wszystko.

Kolejną opcją jest Amaretto flip. Potrzebujesz 50 ml Amaretto, 40 ml kefiru i 1 jajko. Z racji obecności całego jajka (wraz z żółtkiem) koktajl będzie miał bardzo kremowy i aksamitny smak. Świetnym dodatkiem jest też… kefir. Tak, kefir, a to z racji na to, że jego kwasowość pomoże zbalansować słodycz likieru i będzie świetnie pasować do tak kremowego koktajlu. Podczas przygotowania ważne, żeby wszystkie składniki zostały ze sobą bardzo dokładnie połączone, dlatego do wstrząsania z lodem trzeba się trochę przyłożyć, aż do uzyskania pożądanej kremowej konsystencji. 

Trzecim drinkiem wartym polecenia jest Amaretto sour. Wystarczy, że z kilkoma kostkami lodu mocno wstrząśniesz 3 części likieru, 2 części soku z cytryny i 1 część białka z jajka. Przyjemność smaku gwarantowana.

ELLE MAN POLECA: Jak pić Metaxę w drinkach i nie tylko? Sprawa z greckim trunkiem jest bardzo prosta!

ZOBACZ: Proste, kolorowe i domowe drinki z wódką czystą i smakową [PRZEPISY]

CZYTAJ: Piwo, wino, wódka, whisky: ile mają kalorii? Które alkohole są najbardziej kaloryczne?