Na początek warto powiedzieć kilka słów na temat samej Żubrówki, która we wszystkich opisanych poniżej przepisach na drinki odgrywa główną rolę. Początki produkcji żubrówki w Polsce datowane są na XVII wiek, a już w wieku XVIII stała się jednym z ulubionych trunków polskiej szlachty. Jej produkcja przebiega następująco: żytni spirytus rektyfikowany jest mieszany z wywarem z turówki wonnej – trawy, która rośnie w lasach Puszczy Białowieskiej i która potocznie jest nazywana żubrówką właśnie. Nic więc dziwnego, że trunek, do którego produkcji jest używana, przejął tę właśnie zwyczajową nazwę. Po maceracji, która przebiega w dwóch etapach (wodnym i alkoholowym) oraz usunięciu osadów i innych zanieczyszczeń wódka Żubrówka zyskuje żółtawy kolor oraz charakterystyczny smak. Słynna wersja ze źdźbłem trawy turówki wonnej w butelce zawiera 37,5% alkoholu. Warto przy okazji wspomnieć, że owo źdźbło trawy w butelce ma charakter jedynie dekoracyjny i nie wpływa już na smak i aromat trunku.

Dość jednak wstępu – przechodzimy do głównego tematu, którym są przepisy na drinki z Żubrówką!

Klasyka, czyli drink z żubrówką i sokiem jabłkowym

Tak jak już wspomnieliśmy na początku, Żubrówkę (nieistotne, czy w wersji z trawą, czystą czy jedną ze smakowych) można pić bez żadnych dodatków, ale można ją również wykorzystać jako główny składnik smacznych drinków. Najpierw skupimy się na Żubrówce z trawą, która jest główną bohaterką jednego z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych drinków.

Chodzi oczywiście o drink o nazwie tatanka (choć niekiedy stosuje się też termin szarlotka, co może wprowadzać w błąd i nakierować myśli na pyszne ciasto o tej samej nazwie). Obok Żubrówki największą rolę odgrywa tu sok jabłkowy. Przygotowanie tatanki vel szarlotki jest bardzo łatwe. Potrzebne składniki to:

  • Żubrówka z trawą,
  • sok jabłkowy (najlepiej sprawdzi się z antonówki, choć można go zastąpić sokiem z innych jabłek),
  • lód (kruszony lub w kostkach, w zależności od preferencji),
  • kawałek jabłka,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie jest banalnie proste – nie będzie nam potrzebny shaker ani żadne inne narzędzie barmańskie. Do szklanki (najlepiej wysokiej, typu highball) najpierw wkładamy lód, a następnie wlewamy 50 mililitrów Żubrówki oraz 150 mililitrów soku jabłkowego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować te proporcje i uzyskać efekt możliwie najbardziej odpowiadający osobistym preferencjom. W szklance można (choć nie trzeba) umieścić też kawałek jabłka, a także dodać dla smaku nieco cynamonu.

Drinki z żubrówką z trawą

Wspomniana w poprzednim akapicie tatanka (szarlotka) nie jest jedynym drinkiem, który można przygotować z użyciem najbardziej klasycznej odmiany Żubrówki. Żubrówkę z trawą można połączyć również na kilka innych, nie mniej smacznych wersji.

Jedną z możliwości jest zrobienie drinka, który jest znany jako polskie martini (choć z opisywanym przez nas kiedyś martini łączą go jedynie pewne skojarzenia). Istnieje kilka wersji przepisu na polskie martini, ale my proponujemy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • Żubrówka z trawą,
  • Krupnik miodowy,
  • sok jabłkowy.

Składników niewiele, więc i receptura przygotowania jest prosta. Wszystkie składniki (w równych proporcjach, na przykład po 30 mililitrów) należy umieścić w shakerze, a następnie starannie je ze sobą wymieszać. Najlepszą szklanką do podania polskiego martini będzie popularna koktajlówka. Warto też nieco pobawić się proporcjami, aby uzyskać odpowiedni dla siebie efekt.

Drinki z żubrówką rose

Żubrówka w wersji z trawą nie jest jedyną, jaką można kupić w naszych sklepach. Producent zadbał o to, aby potencjalny klient miał w czym wybierać i stąd obecność na półkach Żubrówki Białej (czyli tradycyjnej czystej o zawartości alkoholu 40%), a także smakowej, i to w różnych wariantach. O przygotowywaniu drinków z pierwszej z wymienionych dziś pisać nie będziemy, bo obecności czystej wódki w koktajlach poświęciliśmy sporo miejsca w innych artykułach. Skupimy się zatem na drinkach z Żubrówką smakową. Na początek – Żubrówka Rose.

Żubrówka Rose to połączenie alkoholu z posmakiem owoców leśnych, dzikiej róży, jałowca i aromatycznej trawy żubrowej. Ze względu na delikatniejszy smak, mniejszą zawartość alkoholu (32%) oraz różowy kolor (obecny zarówno w nazwie, jak i samym trunku) można podejrzewać, że mamy do czynienia z alkoholem kierowanym do kobiet, ale takie generalizowanie nie ma sensu. Żubrówkę Rose można pić w wersji samodzielnej, albo wykorzystać jako składnik drinków. Na przykład takiego, w którym ów trunek połączymy z tonikiem (50 mililitrów Żubrówki Rose, 150 mililitrów toniku), a do całości dołożymy lód i udekorujemy świeżymi malinami.

Drinki z żubrówką miętową

Żubrówkę można również kupić w innej wersji smakowej, a mianowicie miętowej. A gdy w kontekście alkoholu i drinków pojawia się ta aromatyczna roślina, to myśli natychmiast biegną w kierunku mojito. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystując ten wariant smakowej Żubrówki przygotować drink a’la mojito. Potrzebne nam będą do tego następujące składniki:

  • Żubrówka miętowa (50 mililitrów),
  • pół limonki,
  • kilka listków mięty,
  • woda gazowana,
  • lód (kruszony),
  • cukier lub syrop cukrowy.

Przygotowanie mojito w wersji z Żubrówką miętową jest proste. Najpierw wkładamy do szklanki pokrojoną w ćwiartki limonkę i dodajemy cukier lub syrop cukrowy, a następnie ugniatamy je za pomocą muddlera. Potem dodajemy miętę, ponownie ugniatamy. W następnej kolejności do szklanki powinien trafić kruszony lód i miarka wódki. Całość mieszamy za pomocą łyżki i uzupełniamy wodą gazowaną.

Ogórek w roli głównej, czyli świetny kompan żubrówki

Dla miłośników drinków z Żubrówką mamy jeszcze jedną propozycję. Alkohol ten znakomicie sprawdza się w połączeniu nie tylko z Krupnikiem miodowym, limonką czy też tonikiem, ale również… warzywami! A konkretnie jednym warzywem – ogórkiem.

Ogórek to dość często spotykany składnik drinków, zatem nic dziwnego, że pojawia się także w kombinacji z główną bohaterką tego artykułu. Stworzenie drinku, w którym spotkają się Żubrówka (najlepiej w wersji z trawą) i ogórek nie jest skomplikowane, ale żeby całość smakowała naprawdę dobrze, konieczne będzie jeszcze dodanie kolejnego składnika, a mianowicie soku jabłkowego. Można zatem uznać, że jest to swoista wariacja na temat omawianej wcześniej tatanki vel szarlotki. Aby ją przygotować, potrzebne będą:

  • Żubrówka z trawą,
  • Ogórek,
  • sok jabłkowy.

Zaczynamy od ogórka. Obieranie ze skóry nie będzie potrzebne, wystarczy pokroić go w ćwiartki (lub plasterki, w zależności od preferencji estetycznych) i włożyć do wysokiej szklanki, a następnie wlać do niej Żubrówkę, sok jabłkowy oraz lód. Między przygotowaniem a degustacją dobrze jest zachować kilku- lub kilkunastominutowy interwał, aby ogórek zdążył uwolnić swoją świeżość i smak. Smacznego!