Drinki na lato: drinki z Campari

Campari to jeden z najbardziej popularnych na świecie alkoholi. Charakteryzuje się mocnym, pieprzowym smakiem, który powstaje dzięki wielu wyselekcjonowanym ziołom oraz gorzkiej skórce pomarańczy, żeń-szenia oraz rabarbaru. Receptura Campari została stworzona w latach 1862-1867 przez Gaspara Campari. Receptura ta do dziś wykorzystywana jest w niezmienionej formie.

CZYTAJ TEŻ: Dlaczego mojito to najlepszy napój na upały? 

Campari chętnie podawany jest jako aperitif przed posiłkiem. Równie często zamawia się go w dyskotekach dla przyjemnego smaku i niezwykłego koloru. Ten Campari zawdzięcza barwnikowi otrzymanemu z małego owada - mszycy (dactylopis coccus, wcześniejsza nazwa coccus cacti) o nazwie koszenila. Mszyce te żerują na różnych sukulentach i kaktusach. Nie o to jednak w samym Campari powinno nas jednak interesować najbardziej. Bo nie o owadzi aspekt tu przecież chodzi. Ale o konsumpcję.

ZOBACZ: Drinki na lato: drinki z whisky. Poleca Matteo Brunetti

Campari najczęściej podaje się z lodem (on the rocks), z woda sodową (campari soda) oraz z sokiem pomarańczowym (campari orange). Campari orange bije na głowę popularnością pozostałe drinki. My jednak postanowiliśmy poszperać dalej i zaproponować Wam drinki równie smaczne, choć już nie tak oczywiste. Choć prawda jest taka, że w naszym imieniu zrobił to Matteo Brunetti – rodowity Włoch, którego kojarzycie z 6. edycji programu „Masterchef” TVN. Co pić zatem z Campari? Jak i z czym gje mieszać? Odpowiedzi na te pytania na zimno serwujemy poniżej:

Drinki z Campari: Spritz

Spritz to jest drink, który króluje na każdym włoskim aperitivo i jeden z najsłynniejszych na świecie włoskich drinków. Przypomina mi każdy początek wieczoru, który zaczynał się właśnie od spotkania z kolegami na aperitivo. Jak na Włochów przystało, najczęściej traciliśmy dużo czasu i zamiast zdecydować od razu, co zrobić z resztą wieczoru, w weekendy siedzieliśmy godzinami rozmawiając o wszystkim i o niczym, czyli uprawialiśmy włoskie „tutto e niente”. Mimo to wieczory te wspominam jako bardzo mile, bo spędzałem w dobrym towarzystwie. I z lampką Spritza na bazie Campari właśnie.

Składniki:

  • 3 części Campari
  • 5 części prosecco
  • 2 części wody mocno gazowanej
  • 1 pomarańcza

Jak to zrobić?

Do szklanki wrzuć lód, a następnie dolej Campari, prosecco i wodę. Wymieszaj i udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Drinki z Campari: Negroni Sbagliato

Normalny Negroni nigdy nie był jednym w moich ulubionych drinków. Do czasu. Pamiętam jak pewnego dnia odkryłem przez przypadek Negroni Sbagliato, czyli odmianę słynnego, klasycznego Negroni. Co w tym jednak najbardziej zabawnego, to fakt, że „Negroni Sbagliato” znaczy dosłownie „Negroni zrobione przez pomyłkę”. Historia kuchni i barmaństwa uczy, że niekiedy z małych pomyłek rodzą się wielkie dzieła sztuki gastronomicznej. Negroni Sbagliato jest dla mnie jednym z takich przypadków.

Składniki:

  • 1 cześć czerwonego Martini
  • 1 cześć Campari
  • 1 cześć prosecco
  • 1 pomarańcza do dekoracji

Jak to zrobić?

W wysokiej szklance umieść lód, następnie wlej Campari z Martini, a na koniec prosecco – aż do wypełnienia szklanki.

Drinki z Campari: Campari&Tymianek

Nie da się to ukryć, ja po prostu kocham tymianek. Mógłbym go dodać do każdego drinka, tym bardziej jeżeli jest cytrusowy lub lekko cytrusowy, jak choćby właśnie Campari&Tymianek (to z racji na Limoncello). Ten przepis polecam szczególnie tym, którzy chcą zaskoczyć znajomych zapachem i aromatem tymianku. Ja zaskoczyłem nim już niejedną osobę, dzięki czemu mam teraz coraz całkiem sporo przyjaciół ;-)

Składniki:

  • 1 cześć Campari
  • 1 cześć Limnoncello
  • 1 cześć Vermouth
  • woda mocno gazowana do wypełnienia
  • kostki lodu
  • świeży tymianek

Jak to zrobić?

W shakerze wymieszaj z lodem Campari, Limoncello i Vermouth. Kiedy już mieszanka ta się schłodzi, wlej je do wysokiej szklanki z lodem, zalej wodą gazowaną i dodaj liście tymianku.