Mojito to koktajl alkoholowy pochodzenia kubańskiego. Jest prosty do zrobienia, słodki i stanowi bardzo kuszącą opcję, gdy zmagamy się z falą upałów. Dlaczego akurat w lecie mojito wydaje się idealnym drinkiem? Wszystko z racji połączenia cukru, cytrusów i aromatycznej mięty, które sprawia, że ​​jest idealnym wygaszaczem pragnienia. Przy okazji jest też niebezpiecznie łatwy do picia.

Bo choć mojito jest orzeźwiający, to zawarta w nim porcja rumu potrafi swoje zrobić. Co ciekawe, to Ernest Hemingway sprawił, że ten koktajl zyskał kultowy status. Przypuszcza się, że Hemingway rozsławił hawański bar La Bodeguita del Medio będąc jego stałym klientem, i pisząc na tamtejszej ścianie „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita” (pol. „moje mojito w La Bodeguita, moje daiquiri w El Floridita”).

Ten epigraf, ręcznie pisany i podpisany jego imieniem i nazwiskiem nadal istnieje, lecz jest podawany w wątpliwość przez biografów Hemingwaya, w szczególności w kontekście mojito jako ulubionego napoju pisarza.

CZYTAJ TEŻ: Drinki na lato: co pić w upalne dni? Przepisy we włoskim stylu poleca Matteo Brunetti

Z pomocą Hemingwaya lub bez, mojito samo w sobie obroniłoby się, ponieważ jego pięć składników (rum, cukier, limonka, woda gazowana i mięta) stwarza wiele możliwości w kwestii eksperymentowania z tradycyjnym przepisem. Dzięki temu mojito może zaspokoić różne gusta.

Jaki rum w mojito?

Mojito jest generalnie przygotowywane z białym rumem, ale pojawiają się też odmiany z ciemniejszymi rumami. Która wersja jest lepsza? Pomijając już indywidualne preferencje danej osoby, koktajle jak mojito i daiquiri mają być w założeniu lekkie i orzeźwiające, oferując dobrą równowagę między delikatnymi smakami mięty, limonki i cukru. Stąd biały rum jest bardziej adekwatny, szczególnie dla osób dopiero co zaczynających swoją przygodę z mojito.

CZYTAJ TEŻ: Jak pić rum? Poznaj rodzaje trunku i sposoby jego serwowania

Jednak nie można całkowicie odrzucić ciemniejszych odmian rumu. Generalnie rodzaj, który pojawia się w drinku ma duży wpływ na jego smak. Klasyczne mojito ma tak silny aromat miętowy z racji subtelności białego rumu, który jest obezwładniony przez inne składniki. To sprawia, że czasem można nie poczuć nawet alkoholu. Zmiana z białego rumu na, powiedzmy, złoty rum daje więcej głębi. Użycie innego rodzaju rumu o charakterystycznym smaku może mocno zmienić drink. Warto poeksperymentować.

Jak zrobić mojito? Oto klasyczny przepis

Podstawowe składniki wyglądają tak:

  • 40 lub 50 ml białego rumu

  • 20 ml syropu cukrowego lub cukier biały/brązowy/trzcinowy

  • 2 ćwiartki limonki

  • 6-8 liści mięty

  • woda gazowana

  • Świeże kostki lodu

Limonkę kroimy na 8 części. 3-4 części wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy garść liści mięty (7-8 dużych) i delikatnie ugniatamy wszystko razem za pomocą muddlera (lub końcówki tłuczka do mięsa), aż będzie wyczuwalny aromat mięty. Cukier lub syrop cukrowy dosypujemy po ugniataniu – rozpuści się w trakcie mieszania (w przeciwnym razie wciągnie aromat limonki). Szklankę dopełniamy kruszonym lodem. Wlewamy 40 lub 50 ml białego rumu, następnie dopełniamy wodą gazowaną i solidnie mieszamy długą łyżką. Dodajemy gałązkę mięty i cząstkę limonki. Pijemy przez słomkę.

Odmiany smakowe mojito

Tradycyjnie mojito czerpie smak z obfitości liści mięty w koktajlu. Wymiana mięty i wypróbowanie w zamian różnych ziół lub owoców to prosty sposób na stworzenie nowych i odświeżających odmian. Dodanie pokruszonych malin lub truskawek zapewni przyjemny efekt.

Możesz także zmienić rodzaj używanego cukru. Zgodnie z powyższym przepisem wiele barów używa syropu cukrowego lub mętnego cukru pudru z liśćmi mięty zamiast zwykłego cukru trzcinowego, ponieważ łatwiej jest kontrolować słodycz. Z drugiej strony cukier Demerara nada twojemu napojowi bardziej karmelowy smak.

W innych rozwiązaniach dodaje się gorzką wódkę Angosturę, aby zmniejszyć słodycz mojito. Niektórzy używają też soku z cytryny zamiast limonki. Można też zamienić wodę gazowaną na inne napoje, jak np. sok jabłkowy, piwo imbirowe lub nawet szampan – w takich przypadkach wystarczy odpowiednio wyregulować cukier lub limonkę.

Można też spróbować kokosową wersję:

  • 40 ml jasnego rumu

  • 15 ml likieru kokosowego

  • 2 ćwiartki limonki

  • 6 liści mięty

  • woda gazowana 

  • kruszony lód

W przypadku mojito możliwości jest wiele, więc wcale nie musimy pić tę samą odmianę. Jakiekolwiek eksperymenty z tym drinkiem mogą tylko uatrakcyjnić nam sezon letni.

Co jeśli nie mojito?

Nie chcesz pić alkoholu? Nie szkodzi. Teraz zamiast klasycznego mojito możesz poczęstować się piwem bezalkoholowym o podobnym smaku. Warka Radler Cytryna 0,0% to połączenie piwa bezalkoholowego i klasycznej cytrynowej lemoniady. Ten bezalkoholowy napój piwny jest naturalnie mętny i idealnie gasi pragnienie nutą piwnej goryczki. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą się cieszyć orzeźwieniem bez ograniczeń. Mężczyznom polecamy też Warka Radler Ciemne Cytrynowe 0,0% - połączenie ciemnego bezalkoholowego piwa i cytrynowej lemoniady. To pierwszy w Polsce bezalkoholowy radler warzony na ciemnym piwie z kompozycji słodów: jasnego, karmelowego jasnego, monachijskiego, palonego i karmelowego ciemnego.