Aby poczuć się jak we Włoszech, wystarczy zaproszenie od Matteo Brunetti na przepyszną, tradycyjną włoską kolację. Ostatnio przekonali się o tym aktorzy Magda Lamparska i Antek Królikowski oraz wokalistka Iga Krefft, którzy właśnie u Matteo rozpoczęli drugą edycję cyklu spotkań pod nazwą „Widzimy się wieczorem”. 

Gioia di vivere, czyli włoska radość życia, to coś czego możemy uczyć się od prawdziwych Włochów. Wieczory z przyjaciółmi przy wspólnym stole, pełnym przepysznych dań i klasyka wśród drinków to coś, co nie tylko Włosi kochają najbardziej… Ten beztroski włoski czas, zwany aperitivo, stał się bardzo popularny także wśród gwiazd, które tym razem w kulinarną podróż do Włoch zabrał nie kto inny jak tylko Matteo Brunetti. 

Kto jak nie Włoch i do tego kucharz może rozpocząć drugą edycję cyklu „Widzimy się wieczorem”. Włoski szef kuchni serwujący klasyki włoskiej kuchni w towarzystwie jednego z najpopularniejszych włoskich drinków - to mogło zakończyć się tylko w jeden sposób: było pysznie, było głośno i na pewno musimy to powtórzyć
Tradycyjna włoska kolacja z takimi klasykami jak lasagne czy tiramisu pobudziły w gościach nie tylko apetyt, ale także entuzjazm i śródziemnomorski vibe. Włoski gospodarz zadbał nie tylko o wybitne dania, ale też o świetna atmosferę już od samego progu swojego mieszkania, zapraszając gości do wspólnych przygotowań. Potem było już tylko smaczniej! Włoskie przysmaki, lasagne prosto z pieca i deser zwany królem wśród słodkości, czyli tiramisu.  Swoistą „wisienką na torcie” wśród tych włoskich dobroci był Aperol Spritz!

Kulinarny talent Matteo ujął wszystkich gości, podbił ich podniebienia i podniósł kulinarną poprzeczkę, do której będą próbowali doskoczyć kolejni uczestnicy cyklu „Widzimy się wieczorem”. Wygląda zatem na to, że zapowiadają się kolejne kolacje z kulinarnym maratonem talentów. Podczas pierwszej kolacji w ramach nowego rozdania Matteo Brunetti premierowo zaserwował przepis na danie, które jak mało co komponuje się ze smakiem włoskiego Aperola. Mowa o Lasagne a la Matteo. Nigdy o niej nie słyszeliście? My też nie. Tym wyższa pora na to, aby jej spróbować!

Lasagne a la Matteo - składniki i przepis

Ragu alla bolognese:

  • 800 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 gałąź selera naciowego
  • 2 marchewki
  • szklanka czerwonego wina
  • 2 butelki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, oliwa
  • 150 g mleka 3,2%

 Beszamel:

  • 500 g mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 50 g maki
  • sól, pieprz
  • 1 pakowanie makaronu lasagne

Przygotowanie : 

Składniki ragu zblendować tak, aby zostały małe kawałki - najpierw cebulę, potem seler naciowy i obraną marchewkę. W bardzo dużym garnku podgrzać oliwę i podsmażyć zblendowane warzywa na małym ogniu. W między czasie, w innym garnku na dużym ogniu, usmażyć mięso, tak żeby wyparowała z niego cała woda. Zajmie to około 10 - 15 minut. Przełożyć mięso do warzyw, zwiększyć ogień i dolać czerwone wino. Kiedy alkohol odparuje, dolać passatę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, wszystko przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dalej gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Na samym końcu wlać mleko i gotować jeszcze około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Kiedy ragu będzie gotowe, przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, roztrzepując szybko trzepaczką. Dolać do tego rozgrzane mleko i dalej mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przyprawić pieprzem i solą do smaku. 

Do przygotowanego naczynia lub brytfanki wlać na sam spód trochę ragu i beszamelu, potem ułożyć płatki makaronu i tak na zmianę, aż do pełnego naczynia. Ostatnią warstwą musi być duża ilość ragu i beszamelu, aby makaron się nie spalił. Nie żałujmy sosów. 

Włożyć gotową lasagne do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po wyciągnięciu można posypać parmezanem i ozdobić listkami bazylii.

ZOBACZ: Jak pić Aperol? Słynny włoski napój to nie tylko drink z Prosecco!

CZYTAJ TEŻ: Historia jednego drinka: Aperol Spritz

WIĘCEJ O APEROLU: 5 alternatywnych przepisów na drinki z Aperolem według Matteo Brunetti [PRZEPISY ELLE MAN]